Turecká riviéra v létě připomínala turistickou poušť

Není smutnější pohled než na prázdná letoviska bez turistů. Tak to vypadalo do zrušení ruského embarga v turecké Antalyi. Turisté z Ruska měli zákaz rekreovat se ve svých oblíbených destinacích. Ti odvážnější nařízení obcházeli tak, že na tureckou riviéru létali přes Paříž. A tak se zoufalí obchodníci – třeba ve starobylém městečku Side – upínali k těm několika málo turistům z Česka, kteří se v prázdných uličkách objevili.

Loudat se ve stínu středomořského slunce ve vylidněných starobylých kamenných uličkách je zvláštní pocit. Minulost Side je dlouhá možná tři a půl tisíce let.

Čtěte také

Název Side znamená granátové jablko a pochází z dnes už pozapomenutého jazyka. Sidetština, unikátní anatolská řeč, podle vědců vymizela ještě před narozením Krista. Před padesáti lety bylo Side zapsáno na seznam chráněných památek UNESCO.

Políčeno na turisty

Obdivuji pozůstatky antického Apollónova chrámu nedaleko přístavu. Průvodce vysvětluje, že jeho umístění mělo logiku – obchodníci, vojáci a námořníci se chodili s věštci radit o všem důležitém – ať už před plavbou, nebo sotva co vyhodili kotvu.

Turecké obchůdky nabízejí přehršle chutí a vůní. Bohužel zákazníků v souvislosti s politickou situací výrazně ubylo

Na obě strany od města se podél pobřeží Středozemního moře táhnou moderní turistické resorty, teď poloprázdné. Nešťastní prodejci vybíhají ze svých stánků a obchůdků a lámanou češtinou nás zvou prohlédnout si zboží. Bůhví jak poznali, odkud jsme.

Náhodou narážím na velmi spokojený manželský pár z Karlových Varů. „Jsme tu dva dny a už jsme utratili skoro všechny peníze,“ povzdechne si s úsměvem česká turistka u jednoho z krámků nad roztomilou neodbytností místních prodejců.

Čtěte také

Češi vítáni

V obchůdku s místními produkty ochutnáváme instantní nápoje rozličných chutí. Nápoje s příchutí zázvoru nebo granátového jablka vypadají i chutnají dobře.

„Stojí 2,70 eur za 100 gramů, ale jste dnes teprve moji druzí zákazníci, tak je to pro vás za 2 eura,“ usmívá se turecký prodavač a všem posluchačům Radiožurnálu vzkazuje, že Češi jsou v Side vítáni.

autor: vlk
Spustit audio