Tyhle „drinky“ chutnají i pomáhají. Nepotřebujete k nim alkohol a nahradí i kávu

Slovák Mário Marko se vzdal slibné kariéry barmana, který mixuje netradiční drinky hollywoodským hvězdám. Opustil Londýn a vrátil se do Trnavy, kde pokračuje v experimentování s nejrůznějšími chutěmi a hlavně bylinkami. Koktejly ale vyměnil za sirupy. Dokazuje, že kvalitní sirup se dá vytvořit i bez chemie. Nápad, který měl být jen osobní radostí, je dnes dobře fungujícím byznysem.

Jedna malá kuchyně, sklad suchých bylin, čerstvého ovoce a čajů a velká lednice. Nic víc Mário Marko se svými dvěma společníky k výrobě ojedinělých domácích sirupů nepotřebují.

„Celé to vzniklo tak, že mi něco chybělo. Když jsem si chtěl dát kvalitní sirup, nemohl jsem ho na trhu najít. Ani na Slovensku, ani v zahraničí. Existují samozřejmě jednoduché receptury, podle kterých si můžete vlastní sirup připravit, ale já jsem potřeboval tu nejlepší kvalitu. Takže jsme museli degustovat stovky litrů sirupů. A to, co mi chybělo, jsem si sám vyrobil,“ popisuje.

Čtěte také

Stojíme ve velké skříňové lednice a na policích kolem nás jsou sirupy s mátou, borůvkami, heřmánkem, levandulí. Kombinujete opravdu všechno. „Když jsem pracoval v Londýně, tak jsem připravoval levandulovo-borůvkové martiny a věděl jsem, že to lidem velmi chutná. Tak jsem celou tu svou práci dal do láhve se sirupem, aby si každý mohl doma vychutnat stejný zážitek, jako by mu to připravil barman v nějakém luxusním baru.“

Sirupy chutnají i pomáhají

Mário Marko se snaží lidem ukázat, že se dají sirupy využít nejrůzněji. „Můžete je jednoduše zalít jen vodou, ale dají se fantasticky mixovat s alkoholem, se sodou, přidávat je do jídel. Na palačinky, na wafle, dají se z toho dělat fantastické sorbety. nemáte žádné hranice, se sirupy se dá velmi zajímavě pracovat.“

Pan Marko se inspiruje lidmi, prostředím, vůněmi kolem sebe. Experimentuje s nejrůznějšími chutěmi a zkouší kombinace, které by málokdo spojil. Třeba okurku s bazalkou.

„Jde nám o to, aby pití sirupu u člověka něco vyvolalo. Že když si dá borůvku s levandulí, tak cítí, že ho to zklidní. Naopak, když si dá mátu, tak ho to nakopne. Je to alternativa k syntetickým energetickým nápojům nebo kávě. Když si dá zázvor s ibiškem, tak mu to rozproudí krev a dlouho ho to hřeje.“

Tím, že se to vyrábí za studena a neničí se to dalším vařením při zpracování, tak v sirupech zůstávají všechny bylinky a hodnotné vitamíny. Je to pak plnohodnotný nápoj a lék.

Máme teď období nachlazení, lidé mají rýmu, bolí je v krku. Co by jim doporučil? „Nejlepší je zázvor, ale musíte si ho udělat tak, aby opravdu pálil, aby se skoro nedal šálek vypít,“ doporučuje.

Návrat na Slovensko

Mário Marko pracoval v Londýně v jednom vyhlášeném členském baru, kam chodily nejrůznější celebrity. Koktejly míchal pro herce Johnyho Deppa nebo Cameron Diaz. Pak se ale rozhodl, že se vrátí na Slovensko.

„Už se nás začíná víc vracet a to je podle mě správné. Člověk vyrazí do světa, vrátí se a obohatí svoji vlastní společnost. Není to moje práce, to je můj život. A ne každý má tu možnost nebo se mu to podaří. Proto jsme vděční za to, že si můžeme dělat ty svoje sirupy a takto si hrát.“

autor: pev
Spustit audio