Tyhle jesličky přímo z Betléma by vás nejspíš zarazily. Rozděluje je zeď

Jako každý rok zamíří i letos davy poutníků do Betléma, do místa, kde se narodil Ježíš. Jako suvenýr si potom mohou přivést dřevěný betlém, který je rozdělený zdí. Už pár roků vyrábí ve své dílně tyto jesličky Bassem, Palestinec a křesťan, který chce upozornit na to, že místo spojené s jednou z nejvýznamnějších událostí je odříznuté od okolního světa neprostupnou zdí.

Na věži odbíjí poledne a na dvůr malého krámku právě přijela dodávka. Muži skládají stříbřitě šedivá polena. Sehnat olivové dřevo není podle Bassema nic jednouchého. Živé stromy nikdo nekácí, jen uschlé olivovníky.

„Čím je dřevo tmavší, tím je starší. Musí schnout nejméně půl roku, jinak nejde použít,“ zasvěcuje mě do tajů majitel obchodu. Hrdě dodává, že je už reprezentant třetí z generace řezbářů.

„Můj dědeček otevřel obchod před 90 lety. Můj otec pracoval s olivovým dřevem celý život. Vyrábíme betlémy, krucifixy a růžence,“ vypočítává Bassem a předvádí jednoduché zařízení, na kterém vznikají dokonalé dřevěné kuličky.

Čtěte také

Jeho růžence voní olivovým dřevem

Speciální vrták se noří do desky z olivového dřeva a součásti růžence jsou na světě. Stačí už jen provrtat a spojit šňůrkou. „Celkem 12 růženců vyrobím za 10 dolarů. Jenže na ulici jich za stejnou cenu prodávají trojnásobek. Jsou to čínské napodobeniny z obyčejného dřeva,“ stěžuje si Bassem na všudypřítomnou čínskou konkurenci.

Bassemova dílna a zároveň malý krámek leží v těsné blízkosti sněhobílého kostela Milk Grotto, který zbělel poté, co do něj ukápla krůpěj mateřského mléka Panny Marie kojící malého Ježíška. Právě jesličky jsou nejoblíbenějším artiklem, který v Bassemově dílně vzniká. A nejsou to betlémy ledajaké. Bassem je nejen křesťan, ale i Palestinec, a tak jsou jeho Betlémy jakýmsi trojrozměrným politickým komentářem.

Bassem a jeho obchod. Tady prodává unikátní jesličky

Všechno začalo kvůli zdi

„S tímto designem jsme začali v roce 2002. Kvůli zdi. Na jedné straně je Jeruzalém, na druhé straně Betlém, ukazuje Bassem a staví na pult klasický výjev – chlév s kolébkou a svatou rodinou, oslík a kravka. Jen pastýři s dary jsou od nich odděleni nepropustnou zdí. Dá se však vysunout a jednoduše odstranit.

„Celý svět jde kupředu, jen my kráčíme zpátky. Jsme odříznutí od světa osm metrů vysokou zdí. Nemůžeme jet do Jeruzaléma, nemůžeme nikam vycestovat, všude potřebujeme víza a všichni se nás bojí, že jsme teroristé. Zeď nám bere zákazníky, turisté nechtějí podstupovat potupné kontroly a prohlídky. A když už přijedou, tak se na noc vracejí do Jeruzaléma,“ tvrdí.

A jak říká, i kdyby Palestinci získali svůj stát, zeď podél hranic nezmizí jako ta jeho v politicky angažovaných jesličkách.

autor: jma
Spustit audio