Údolí Sertig, to není běžná turistická destinace. Nikdo nás tu neruší, radují se místní

Sertig, ledovcové údolí vzdálené půlhodiny od civilizace, je jedním z nejmalebnějších míst ve Švýcarsku. Vyhledávají ho především ti, kdo už mají plné zuby tradičních turistických destinací, a také milovníci romantiky. Místní kostelík z roku 1699 se stal vyhledávaným místem pro mladé páry mířící před oltář.

„Naše dcera se v tomto kostele před 15 lety vdávala, měla tu obřad,“ ukazuje manželský pár původem z Curychu, ale to už se dostáváme k další místní atrakci – k vodopádu. Voda je ještě zamrzlá a vytváří na skále jedinečný namodralý útvar.

„Jsou stovky takových míst, ale tohle je jedno z nejhezčích,“ shodují se starší manželé, kteří si toto údolí zamilovali a od výše zmíněné svatby se sem pravidelně vracejí ve všech ročních obdobích.

„Na lyžích už nejezdíme. Je mi 74 a manželce 71 let, proto raději chodíme na sněžnicích,“ přibližuje muž. Během vyprávění jdeme k místnímu hotelu, tradičnímu dřevěnému stavení. Jeho majitel patří ke starousedlíkům a v údolí Sertig strávil celý svůj život.

Čtěte také

„Žije nás tu okolo 120 lidí a všichni se známe, protože jsme spolu vyrůstali. Hospodářství dnes přebírají mladí. Někteří sice odcházejí do měst, ale většina zůstává a dál rozšiřuje zemědělské usedlosti,“ tvrdí hoteliér Biasch, který svůj majetek stále zvelebuje.

Lavina? Žádný problém

Stačí však jediný pohled na zdi hotelu a je vám jasné, že hotel není jediná zábava pana Biasche. „Chodím lovit,“ dosvědčuje. „Díky tomu můžeme našim hostům nabízet zvěřinu celoročně,“ dodává. Jeho slova potvrzuje také paní Biaschová, která v hotelové kuchyni právě peče kančí.

Zamrzlé vodopády jsou zajímavou podívanou

Údolí Sertig je skutečně malebné. Když svítí slunce, je na zdejší horské velikány naprosto úchvatný pohled. Jako by to byla krajina stvořená pro malířské plátno. Ale žít na takovém místě celoročně? Pro člověka z metropole jde o vzdálenou představu.

„Samoty si vážíme a nevadí nám, když tu kvůli lavině zůstaneme několik dní odříznutí od světa. Alespoň nás nikdo neruší,“ vysvětluje svůj pohled na věc hoteliér Biasch.

autor: kls
Spustit audio