Ukrajinský veterán o Slovenském národním povstání: Zůstaly vzpomínky. A my opět válčíme!

Před sedmdesáti lety se na Slovensku a ve Varšavě děly velmi podobné věci. Na obou místech totiž lidé povstali proti německé okupaci. Slováci si sedmdesáté výročí Slovenského národního povstání, které trvalo dva měsíce, připomínají s velkou pýchou. Jenomže oslavy ovlivňuje jak válečný konflikt na Ukrajině, tak domácí politika.

Pochod vojáků v Banské Bystrici, která byla centrem Slovenského národního povstání, dnes vyvolává u veteránů vzpomínky na sedmdesát let staré události. „Před sedmdesáti lety většina slovenského národa věděla, do čeho jde a proč se do toho pouští. Chtěla změnit poměry na Slovensku, ale svým dílem přispět také k porážce fašismu,“ vysvětluje jeden z veteránů Ján Kubina.


Slovenské národní povstání bylo ozbrojené vystoupení protifašistických sil na území Slovenska v závěru druhé světové války. Hlavními veliteli povstání byli generálové Rudolf Viest a Ján Golian. Centrem povstaleckého území byla ustanovena Banská Bystrica. Po jejím dobytí německými silami 28. října 1944 přešla velká část povstalců do partyzánské války.

Ján Kubina měl to štěstí, že přežil. V bojích ztratil řadu svých kamarádů. Slováci tehdy věřili, že se jim podaří odrazit německou okupaci a pomůžou v postupu Rudé armádě. Nekalkulovali, jak říká ředitel muzea SNP Stanislav Mičev.

„Povstalci nešli do povstání s tím, že skončí tragicky. Mysleli si, že se jim podaří bránit vlastní území do doby, než přijde osvoboditelská armáda. Bohužel ani v případě Varšavy, ani SNP se to nepodařilo."

Slovenské národní povstání tak mělo podobný osud jako to ve Varšavě. Na Slovensku i v Polsku se bojovalo ve stejné době. V obou případech sice zvítězili Němci, ale Poláci i Slováci vnímají povstání jako hrdinský, odvážný čin.

Čtěte také

Hejtman kraje považuje povstání za zločin

Paradoxem letošních oslav Slovenského národního povstání je župan, tedy hejtman Banskobystrického kraje Marián Kotleba. Nacionalistický extremista velící regionu, který byl srdcem povstání. On sám ho považuje za zradu a zločin.

Povstalečtí vojáci u Liptovské osady

„Víte, ono je na demokracii krásné to, že může mít jiný názor. Já se jen bojím, že kdyby byl u moci on, tak můžeme mít jenom jeho názor. A to mě na tom straší. Věřím, že voliči si už dávno uvědomili, že šlápli vedle a že on není člověkem, který by měl na úřadě sedět,“ tvrdí Mičev.

Čtěte také

O něco ostřejší tón zvolil předseda parlamentu Pavol Paška. „Přátelé z Banské Bystrice, vzkažte těmto pomatencům, těmto dětem, že pokud jsou skutečnými vlastenci, tak ať už jednou provždy zapomenou na fašismus a na všechny ty rasistické hlouposti o vyvolených národech a nadřazených rasách,“ říká.

S Ruskem jsme byli dva bratři. Nyní po sobě střílíme

Župana Kotlebu na oslavy nikdo nepozval. S velkými poctami zato vítali ruského ministra obrany. Slovenským politikům zřejmě nevadí, že ruští vojáci na Ukrajině dnes ohrožují bezpečnost v Evropě.

„Ty tisíce padlých životů nejenom během SNP, ale i během války by měly být mementem pro další generace, aby se něco podobného neopakovalo,“ prosí veterán Kubina.

Vydávaní vojenské výstroje a výzbroje během mobilizace povstalců v Banské Bystrici

Jenomže svět se nedokáže z historie poučit. Dění na Ukrajině, anexe Krymu je toho jen důkazem. Ukrajinský veterán pan Nikolaj, který na oslavy SNP dorazil, tak svým slovenským kolegům jen závidí.

„Oni už mají válku za sebou a zůstaly jim jen vzpomínky. My na Ukrajině jsme ale zase ve válce a znovu umírají nevinní lidé. Byli jsme s Ruskem jako dva bratři. Koho by před rokem napadlo, že budeme proti sobě střílet a nebudeme se mít rádi,“ říká.

autor: pev
Spustit audio