Umělecké skvosty v britských školách lákají děti do galerií

26 cenných obrazů v hodnotě skoro půl miliardy korun putuje v těchto dnech po britských školách. Svérázný projekt přináší žákům nečekaný kontakt s uměleckými skvosty. Monetové, Turnerové a další slovutní umělci totiž zamíří přímo až do třídy. Projekt má děti mimo jiné podnítit k tomu, aby si do některé galerie nebo muzea zašly samy.

Je středa dopoledne a skupina jedenáctiletých školáků se zjevným zaujetím sleduje dva objekty: svého učitele umění Matthewa Teagera a sto let starý obraz Vanessy Bellové Byzantská dáma.

Čtěte také

„Udělali jsme spoustu práce, ještě než tenhle slavnostní okamžik nastal. Tomuto obrazu se děti věnovaly v hodinách angličtiny, umění i v dějepise. To samozřejmě ovlivnilo jejich reakci, že to pro ně není jen ‚nějaký‘ obraz,“ uvádí Matthew, který po očku hlídá „známé firmy“, aby je třeba nenapadlo před cenným kouskem schválně kýchnout.

Netradiční překvapení pro děti

Nedílnou součástí projektu Masterpieces in school – mistrovská díla ve školách je moment překvapení. Školáci do poslední chvíle netuší, že je na cestě za nimi obraz v mnohamiliónové hodnotě. To souvisí i s bezpečnostními opatřeními, protože hodnota 26 uměleckých děl, která putují po britských školách, je v přepočtu asi 420 miliónů korun.

Čtěte také

„Je skvělé, že jsme vedle slavného díla umístili výstavku s obrázky dětí, které se císařovnu Theodoru snažily samy zachytit,“ říká Matthew.

Obrazy vypadají jinak než na internetu

„Ten obraz vypadá úplně jinak, když ho vidíte takhle z těsné blízkosti. Přijde mi mnohem hezčí, než když se na něj koukáte třeba na internetu. Navíc to pomyšlení, že cestoval všude možně po světě,“ souká ze sebe chlapec, který si říká Junior. V žádné galerii prý nikdy nebyl, což je u dětí z chudší a poněkud problematické čtvrti Londýna vcelku očekávaná odpověď.

„Když nám paní učitelka řekla, že ten obraz je pekelně drahý, tak jsem jí napřed nevěřila. V Googlu nevypadal nijak mimořádně. Ale teď, když člověk vidí všechny ty detaily, tak mu to dojde,“ přiznává Scarlett.

S kamarádkou Hollie berou návštěvu díla z vládních uměleckých sbírek v podstatě coby školní událost roku. Vyprávění kurátorky o dámě z obrazu i jeho autorce, člence umělecké skupiny Bloomsbury Group, poslouchají skoro nábožně.

Po projektu je velká poptávka

„Je hodně těžké dostat tahle cenná díla z galerií. Smyslem celého projektu je mimo jiné navázat vztahy mezi školou a některou z místních galerií. Má to taky děti povzbudit, aby se příště vydaly samy na nějakou výstavu a nečekaly, až jim obraz někdo přiveze,“ vysvětluje Rachel Davisová z BBC, instituce, která celý projekt zastřešuje.

Čtěte také

„Od 1. října, kdy se projekt rozběhl, nám už volali ředitelé 50 škol, že by u nich taky nějaké to dílo rádi přivítali. Pro lidi je to vzrušující. Je tu poptávka, aby akce pokračovala,“ říká Rachel Collingsová z organizace PCF, která na projektu BBC spolupracuje.

Mistrovská díla zůstala celá

„Spousta dětí se trochu bojí do umělecké galerie zajít. Potřebují jen trošku pošťouchnout. Vždyť žijeme v Londýně, máme tu největší umělecké sbírky na světě a všechny galerie jsou po děti zdarma. Coby škola máme povinnost zprostředkovat kulturní vzdělanost. To je jeden z důvodů, proč tady ten obraz máme,“ dodává Matthew Teager.

Čtěte také

Nikdo z žáků Byzantskou dámu ani nepočmáral, ani nepoprskal, a tak se obraz mohl pozdě odpoledne přestěhovat zpátky do bedny a dodávka ho odvezla do vládního depozitáře. Brzy ho nejspíš místo dětí budou obdivovat diplomaté na jedné z britských ambasád po světě.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio