„USA, do toho!“ Američané berou díky šampionátu v Brazílii na milost evropský fotbal

Americký kontinent žije fotbalem. Na tom samozřejmě není nic až tak překvapivého, vzhledem k tomu, že jeho jižní část hostí mistrovství světa. Fotbalová horečka se ale šíří i na místa, kde by ji čekal jen málokdo – do Spojených států! V zemi, kde slovo „fotbal“ označuje úplně jiný sport, sledují kopanou milióny lidí…

„USA, do toho!“ „Věříme, že vyhrajeme!“ Milióny fanoušků ve Spojených státech zařadily slogany na podporu amerického fotbalového týmu do slovníku rychleji, než bys řekl švec.

Televizní přenosy z Brazílie lámou žebříčky sledovanosti, složení „skupiny smrti“, kterou americký tým za nadšeného povzbuzování národa prošel do osmifinále, odříkávají pozpátku uprostřed noci malé děti i jejich rodiče. Fotbal – jak se zdá – si hledá cestu do srdcí amerických sportovních fanoušků. A mnozí se nestačí divit, jen před pár lety to vypadalo úplně jinak.

Čtěte také

Vztah Američanů k fotbalu se mění k lepšímu

Ještě při slavném finále šampionátu v Mexiku roce 1970, kdy Brazílie porazila Itálii 4:1 a na hřišti řádily tehdejší fotbalové hvězdy v čele s obdivovaným Pelém, televize CBS americkému publiku shovívavě vysvětlovala, že právě „kopaná je ve světě sportem číslo jedna – s výjimkou severního a jižního pólu a Spojených států“.

„Vztah Američanů k fotbalu se mění. Jen doufám, že nás nadšení nepřejde po skončení mistrovství,“ směje se 44letá Candice Greenová, kterou potkávám v davu stovek fanoušků před jednou z velkých obrazovek v centru Washingtonu. Středoškolská profesorka si cestu k netradičnímu sportu našla během studií na univerzitě, k lehkému pobavení svého okolí.

Centrum Washingtonu zaplnily stovky příznivců kopané

„K fotbalu mě přivedli zahraniční spolužáci na vysoké škole. Bylo to v 90. letech, právě s nimi jsem sledovala své první mistrovství. Ze střední školy jsme všichni znali klasické americké sporty: americký fotbal, baseball, basketball. Kopaná byla sport na okraji,“ připomíná Candice.

Časy se ale mění a dnešní -náctiletí, dvacátníci i třicátníci mají k fotbalu neboli socceru, jak se kopané ve Spojených státech říká, mnohem blíž. Úspěchy ženské kopané, dostupnost evropské ligy v kabelových televizích, aktivní a rozrůstající se fanouškovská základna – to vše poměry razantně mění.

Čtěte také

Fotbal je pro mnohé Američany příliš dlouhý a nudný

21letý Will Bonnet, zahalený do americké vlajky, vyrostl v Madridu, tudíž to měl, co se fotbalu týče, trochu jednodušší než jeho vrstevníci. I mezi nimi ale – jak říká – pozoruje doslova raketový nárůst zájmu o dřív opomíjený sport. Na střední škole dnes podle něj hraje fotbal skoro každý. I když přetrvávají i argumenty těch, kdo mají vztah ke kopané, řekněme, rezervovaný.

21letý Will Bonnet, zahalený do americké vlajky, vyrostl v Madridu

„Mnoho Američanů bohužel považuje fotbal za nudu. Zápasy můžou skončit remízou, nebo dokonce bez gólů! Za devadesát minut je jen jedna pauza – na to nejsme zvyklí. V americkém fotbalu je po každém touch downu reklama, kdy si můžete skočit pro něco k jídlu nebo pití. Mnozí také považují pravidla kopané za trochu nahodilá. Řadě lidí se nelíbí to, že fotbaloví sudí nemusejí svá rozhodnutí nijak vysvětlovat,“ shrnuje 21letý student z Washingtonu.

Také 38letý finančník Mario Roe kritikům oponuje. „Fotbal možná není tak nabitý akcí jako některé americké sporty, ale je plný taktických manévrů a strategických pohybů. Je to zábava! Ale hlavně: Spojené státy jsou plné národností z celého světa a i díky jejich vlivu se postupně vztah ke kopané mění,“ soudí Mario.

A stejně jako mnozí další je i on fotbalový optimista, přesvědčený o tom, že dřív nebo později Spojené státy světu dokážou, že fandit svému týmu, ale hlavně dobré kopané dovedou častěji než jednou za čtyři roky.

autor: lek
Spustit audio