Útok na Borussii Dortmund sblížil fanoušky fotbalových rivalů

Doslova trýzeň pravidelně zažívá jeden skalní fanoušek fotbalového klubu Borussia Dortmund, který ve stánku s rychlým občerstvením před stadionem odkrajuje vestfálskou šunku a spolu se zelným salátem ji vkládá do naříznuté housky. A protože se kvůli práci a šunce na tribunu podívat nemůže, pořídil si přenosné rádio.

Před branou stadionu panuje slyšitelně dobrá nálada. Fandové AS Monako poskakují a skandují spolu s fanoušky Borussie Dortmund. Bombový útok na fotbalisty Borussie je spojil, zápas organizátoři kvůli útoku zrušili a přesunuli na následující den.

Čtěte také

„Bylo to opravdu pěkné, fanoušci z Dortmundu dokonce nechali fandy z Monaka přespt u sebe doma, protože neměli žádné ubytování,“ říká třicátník René, plnokrevný fanda Borussie.

Rojení policistů

Stojíme u stánku s grilovanou vestfálskou šunkou, což je místní specialita. René ji krájí a prodává fanouškům, kteří krouží kolem stadionu. „Po tom útoku mám takový zvláštní pocit, ale nemůžeme se přeci zavřít doma. To nejde, jede se dál,“ shrnuje René postoj, který mezi fanoušky převládá.

Fanoušky Borussie Dortmund útok na fotbalisty vyděsil, ale nezastrašil

Policejní mluvčí Kornelia Weigantová mi nechce prozradit, kolik je přímo na stadionu a v jeho okolí policistů. Prý je to tajemství. Ale přiznává, že takový policejní zásah prý v Dortmundu kvůli fotbalu ještě neměli.

S tím ovšem René tak úplně nesouhlasí. Podobné množství policistů tu podle něj bývá i na místním derby s Schalke 04, které je často napěchované emocemi k prasknutí.

Čtěte také

Pracovat se musí

Zápas běží, a protože se René od šunky hnout nemůže a ani nesmí – je koneckonců v práci – nezbývá mu než zápas poslouchat v přenosném rádiu. Díky němu se dozví nejen, kdy padne branka, ale i všechno podstatné, co se na hřišti odehrává.

Na fanoušky před a po utkání Dortmundu s Monakem dohlížela i jízdní policie

Opravdu naživo si užívá jen burácení stadionu, k jeho poslechu ze svého stanoviště rádio nepotřebuje. Ale to, že nemůže stát spolu s ostatními na tribuně, ho prý nějak zvlášť nemrzí. „Pracovat se musí,“ říká lakonicky. Možná proto, že Borussia právě prohrává 2:0.

autor: Pavel Polák
Spustit audio