Už 40 let o něm mluví, ale nikdy se jím nesvezli. Bratislavské metro se stalo atrakcí

Mělo to být druhé metro v Československu a kvůli sovětským normám se nesmělo jmenovat metro, ale rychlodráha. Bratislavskou podzemku nikdy nepostavili. Zůstalo jen torzo jednoho tunelu. Zatímco pražské metro si připomnělo 40 let od začátku provozu, to bratislavské 40 let od začátku jednoho snu, který se už asi nikdy nesplní.

Do bratislavského metra se vstupuje přes jedno prkno a čtyři pneumatiky. „Připomínáme si výročí okamžiku, kdy se začalo seriózně projektovat bratislavské metro. Do územních plánů bylo zaneseno v roce 1976,“ popisuje Peter Martinko.

„Tento prostor je spojovací tunel v délce asi 300 metrů,“ ukazuje tento fanoušek městské hromadné dopravy. Jenže v případě metra není v Bratislavě čemu fandit. „Tunel byl vybudován v letech 1988 až 1989, kdy přišel pád režimu a Bratislava se rozhodla, že metro sovětského typu není pro město nejvhodnější,“ vysvětluje.

K ruině pozůstatků metra vozí turisty stará škodovka

Jediná památka na projekt bratislavského metra se dá najít na kraji sídliště Petržalka. Dnes je tu jen nevyužitá travnatá plocha. Betonová ruina na kraji města se stala i netradiční turistickou atrakcí.

Peter Martinko rozkládá plány metra, které se nikdy nepostavilo

Peter Chrenka sem vozí cizince a jeho alternativní cestovní agentura používá pro prohlídky Bratislavy starou škodovku podle hesla: Ukážeme vám Slovensko takové, jaké opravdu je.

„Verbálně to nevyjadřují, ale koulejí očima,“ popisuje dojmy turistů Peter Chrenka. „Když vidí rozbité sklo a tuší, že jsou tu zřejmě feťáci, nejsou si jistí, jestli je dobrý nápad sem chodit,“ pokračuje. „Myslím, že to tu není nebezpečné, když si člověk dává pozor.“

Čtěte také

K nejbližší podzemce je to asi 60 kilometrů

Bez metra je Bratislava odkázána hlavně na autobusy a v menší míře také na tramvaje. Když hromadná doprava nestíhá, nasedají lidé do aut. Metro, které se nikdy nepostavilo, žije svým vlastním životem. Jeden z designových obchodů v Bratislavě ke 40. výročí neexistujícího bratislavského metra vytvořil i tričko.

Zatímco pražské metro oslavilo kulaté výročí, pro Bratislavu je podzemka nesplněný sen

Nadšenců, kteří si ho koupí, bude dost, věří spolumajitel obchodu Adam Znášik: „Bratislavské metro už nikdo nebere vážně. Je to v rovině nejhorších politických slibů.“

Vlaky pod Dunajem v Bratislavě nejspíš nikdy jezdit nebudou. Sen o metru se dál sní v namačkaných autobusech nad řekou i v autech trčících v zácpě. Na nejbližší stanici metra je to odsud asi 60 kilometrů. To už je ale metro ve Vídni.

autor: vob
Spustit audio