V bosenském skiareálu Jahorina si vyzkoušíte olympijské svahy

Pokud ještě stále bloudíte prstem po mapě a nevíte, kam byste se vydali na lyže, pak vám tentokrát nabídneme originální tip, který by vás možná nenapadl. Jedním z nejoblíbenějších lyžařských center Balkánu je Dinárské pohoří v Bosně a konkrétně Jahorina. V roce 1984 se tam konaly 14. zimní olympijské hry.

Stoupám sedačkovou lanovkou nahoru na jeden z vrcholů Jahoriny, do výšky 1800 metrů nad mořem. Je velice příjemné, že tu nikde nehraje žádné rádio, takže si můžete vychutnávat horský klid nebo jezdící lyžaře. Právě na těchto svazích získala v roce 1984 svou bronzovou olympijskou medaili Olga Charvátová.

Olympijský areál Jahorina nabízí nepřeberné množství variant, jak se můžete dostat dolů. Sjezdovky jsou obvykle dlouhé několik kilometrů a jsou jak upravené rolbami, tak i ty s hlubokým sněhem pro příznivce divokého lyžování. Skiareál nabízí návštěvníkům desítky lyžařských vleků a lanovek včetně jedné šestisedačkové s koženými vyhřívanými sedadly.

Desítky lanovek a vleků dopravují lyžaře na vrcholy kopců Jahoriny až do výše téměř 2000 metrů nad mořem

Máme štěstí, protože je právě inverze, takže mraky jsou pod námi a z nich vystupují jen vrcholky bosenských hor. Někde dole pode mnou se nachází metropole Sarajevo.

V této sezóně zatím nenapadlo dost sněhu, ale sjezdovky jsou uměle zasněžovány. Mimo ně ovšem vystupují ze sněhu kameny. „Tahle sezóna začala docela špatně. V lednu nebyl žádný sníh. Teď je ho tu tak metr a půl, ale nahoře ho sfoukává vítr. Minulý víkend už byl dobrý,“ říká mi Alexander, který hlídá horní stanici lanovky, a doplňuje, že do Jahoriny jezdí hlavně lyžaři ze Srbska a také ze Sarajeva.

Na vrchol olympijského areálu si můžete vzít i běžky a pustit se na některou ze zdejších hřebenových tras. Nenabízejí sice velká převýšení, ale zato vám určitě učarují nádhernými výhledy jak do Srbska, tak do Bosny. Zážitkem bude pro mnohé i pocit naprosté samoty, protože přes týden je tady opravdu málo lidí. A pokud se vydáte na běžky, můžete si být jisti, že budete úplně sami.

Na hřebenech si přijdou na své i milovníci běžeckého lyžování

Na Jahorině potkáte opravdu málo zahraničních turistů. Z cizinců si sem jezdí zalyžovat především vojáci sil EUFOR, které působí v Bosně a Hercegovině, a také představitelé různých mezinárodních organizací a mezinárodní správy, protože Bosna je ještě stále protektorátem. Z blízkého zahraničí sem jezdí hodně Chorvatů.

Na vrcholu Ogorjelice jsem například potkal Mladena a Jureho, kteří přijeli z Dalmácie. „Jahorinu máme rádi a jezdíme sem už léta. Musíme přiznat, že tu vidíme nedostatky – sjezdovky nejsou moc dobře upravené, infrastruktura by mohla být lepší, ale je tu levně a fajn. Noční život je skvělý, zvlášť když jste tu bez manželky,“ smějí se oba.

Odpočinout si na svazích zimního střediska Jahorina můžete třeba v takovéto tradiční salaši

Tím jsme dotkli hned několika problémů, se kterými se skiareál potýká. „Olympijské zimní centrum zahrnuje 25 kilometrů sjezdovek. Loni jsme spustili dvě moderní šestisedačkové lanovky, postavili jsme sloupy pro zasněžování a v létě se chystáme očistit svahy od kamenů a porostu, který překáží. Do pěti let bychom chtěli zdvojnásobit délku sjezdovek na 50 kilometrů,“ vypočítává plány provozovatelů Predrago Lopatič z místní správy cestovního ruchu.

Celková kapacita vleků a lanovek je 10 tisíc osob za hodinu. Olympijský areál Jahorina patří Bosenské republice srbské, která do jeho modernizace v posledních letech vložila asi 20 miliónů eur.

„Společně s okolními zeměmi – Srbskem a Chorvatskem – bychom chtěli uspořádat novou zimní olympiádu. To jsou však zatím jen sny. Musíme se vrátit do reality, protože ta nás živí,“ dodává Predrago Lopatič. A my se taky vrátíme do reality – tedy na sjezdovku.

Když je inverze, mraky se drží nízko a lyžaři si mohou vychutnávat krásy zimního slunečného dne

Když už se vám nohy trochu unaví, můžete si dojít do některé z četných salaší nebo lyžařských klubů na malé občerstvení, které je v tomto kraji opravdu velice specifické. Srbskou národní muziku, kterou v podobných zařízeních můžete často slyšet, střídají večer moderní rytmy. Je možné zajít třeba i na karaoke.

„Pokud chcete, nemusíte jet za celý den stejnou cestou dolů. Vždycky si můžete vybrat nějakou novou,“ odpovídá autor reportáže Martin Dorazín v telefonickém rozhovoru pro Zápisník zahraničních zpravodajů na otázku, jaké jsou hlavní přednosti olympijského lyžařského areálu Jahorina. Skiareál je vhodný pro zkušené i rekreační lyžaře, ale i pro vyznavače freeridu. Jaké další vyžití bosenské zimní středisko nabízí a zda se cesta do Bosny vyplatí i po finanční stránce, se dozvíte ze záznamu rozhovoru.


Zobrazit: Olympijské centrum Jahorina, Bosna a Hercegovina na větší mapě

autor: mdo
Spustit audio