V bruselském bazénu se potápěči cítí jako v tropech

Splnění snu může vypadat různě. Může ho představovat i dva a půl miliónu litrů průzračné teplé vody. Právě tolik jí je v nejhlubším bazénu na světě nazvaném Nemo 33, který se nachází na okraji Bruselu.

S nápadem postavit pro milovníky potápění kousek karibských hlubin přišel belgický nadšenec před 15 lety. Dnes je jeho dílo vyhledávané potápěči nejen z Belgie. Kvůli potápění do Bruselu přijíždějí zákazníci z celé Evropy. Hlavně v zimě, když je k teplému moři daleko a v bruselském bazénu má voda stále 33 stupňů.

Před každým ponorem dává instruktor potápěčům deset minut na aklimatizaci ve vodě, aby si vyzkoušeli potopit se jen s ploutvemi, bez dýchacího přístroje. Zdůrazňuje jim, že v oněch deseti minutách nikdo, ale opravdu nikdo nebude sestupovat na plošinu v hloubce pěti metrů a už vůbec se nebude pokoušet plavat do šachty vedoucí do 33metrové hloubky.

Dění v bazénu přitom sledují instruktoři jak se skupinou ve vodě, tak ze břehu. Na bezpečnost se dbá v Nemu 33 především. Mezi klienty nejhlubšího bazénu na světě jsou zkušení potápěči i úplní nováčci.

Nadšenci i úplní nováčci

Pan Serge se potápí, protože miluje moře a vůbec celý podmořský svět. Chce mu porozumět. Baví ho pozorovat zvířata a nechat se kolébat vlnami. To ho nabíjí životní energií. Do Nema chodí v zimě, aby si potápění procvičil – i když bez ryb a bez vln.

Do Nema 33 míří začátečníci i zkušení potápěči

To pro pana Erica je návštěva bazénu absolutní premiérou. Nepotápěl se ještě nikdy, i když měl k hlubinám velmi blízko.

„Moji rodiče byli zakladateli jednoho z prvních potápěčských klubů v Belgii. Mě potápění nikdy neuchvátilo, protože naši na mě moc naléhali. Odmalička dělali všechno pro to, abych se potápěl i já, ale moc mne nutili,“ říká.

Až po 41 letech se pan Eric odhodlal potápění vyzkoušet. Dostal totiž od sestry k narozeninám dárkový poukaz na potápěčský kurz v Nemu 33.

Sestup do 33 metrů

Rozcvička končí. Je čas nasadit si vesty se vzduchovými bombami a podniknout opravdový ponor do nitra bazénu.

Potápěči se noří do větší a větší hloubky. Skrz průzračnou vodu se za nimi díváme s ředitelem bazénu Pierrem Kralem. Potápěči míří nejdříve k plošině s malým autem připoutaným kotvami, které slouží jako reklama a prolézačka zároveň.

Auto je přivázáno v hloubce pěti metrů. Plošina slouží i k dekompresi a odpočinku před vynořením na konci potápění. Pod ní je v deseti metrech vstup do jeskyně, kde se nachází vzduchová kapsa. Skupina potápěčů tam ještě může dostat instrukce před sestupem do 33 metrů.

Skrz tlustá okna v nadzemní části bazénu se na žabí muže a ženy díváme i s tvůrcem a majitelem nejhlubšího bazénu na světě Johnem Beernaertsem. Hladina se nachází osm metrů nad povrchem. Zbylých 25 metrů hlubiny tvoří jáma vykopaná do země.

Nemo 33 je bazén s okny do restaurace

Nemo 33 drží světový rekord

S myšlenkou postavit nejhlubší bazén na světě přišel John Beernaerts před 15 lety. Letos oslaví jeho Nemo už osmé narozeniny.

„Chtěl jsem svým krajanům nabídnout stejný zážitek z potápění, jako jsem měl já, když jsem se potápěl v tropických mořích. Rozhodl jsem se proto postavit bazén, ve kterém jsou stejné podmínky, tedy mimořádná viditelnost a voda teplá jako v tropech,“ upozorňuje.

Potápět se na podzim nebo v zimě v přírodních nádržích totiž není bezpečné a kvůli vodě chladné 4 až 5 stupňů ani příjemné.

Od začátku chtěl tento belgický nadšenec pro potápění zdolat ve svém bazénu světový rekord. Před 15 lety měli nejhlubší umělou vodní šachtu na jedné vojenské základně ve Velké Británii. Měla 30 metrů. V Paříži byl bazén hluboký 20 metrů.

John Beernaerts se rozhodl pokořit rekord 33 metry. Už 31 by sice stačilo, ale Nemo 33 znělo mnohem lépe.

Svoboda jako v beztížném stavu

Do nejhlubšího bazénu na světě míří na okraj Bruselu nejen nadšenci z Belgie a okolních zemí. Za atrakci, kterou je třeba vyzkoušet, ho považují i potápěči ze vzdálených koutů světa. Důkazem může být fakt, že během jednoho zimního víkendu se tu do hlubiny podívalo skoro tisíc potápěčů.

Hladina bazénu

Hodina potápění končí. Z vody se vynořil i pan Eric, který si pohyb se vzduchovou bombou na zádech vyzkoušel poprvé.

Jeho pocity z první lekce potápění lze shrnout asi takto: svoboda jako v beztížném stavu ve vesmíru. Bylo to prý jako létat ve vodě.

Na tenhle zážitek čekal 40 let a určitě to prý zkusí znovu. Od jeho sestry to byl dobrý nápad, když mu dala lekci potápění jako dárek k narozeninám.

Pokud byste si potápění chtěli vyzkoušet na vlastní kůži, nemusíte za nevšedním zážitkem cestovat až do Bruselu. Potápět se totiž můžete i v bazénu v pražských Čestlicích, jak v rozhovoru s Vladimírem Krocem upozorňuje instruktorka potápění Hana Pšeničná. Co taková zkušenost návštěvníkům přinese? A jaké bývají nejčastěji první dojmy těch, kteří se z vody vynoří? Také na tyto otázky Hana Pšeničná odpověděla.


Zvětšit mapu: nejhlubší bazén na světě se nachází na okraji Bruselu

autor: pan
Spustit audio