V Bruselu nabízejí běhání po památkách. Každý průvodce ukáže to, co považuje za zajímavé

Není nad to spojit příjemné s užitečným. Třeba prohlédnout si známé světové město a ještě si přitom zaběhat. Spojit běh a turistiku můžete v Bruselu: jeho centrem se už díky několika nadšencům nemusíte s průvodcem jenom procházet, ale můžete si ho proběhnout.

Jdeme na to, říkáme si s Lawrencem, který dnes bude mým průvodcem. Spíš bych tedy měl říct průběžcem: scházíme se u Královského paláce a jdeme si zaběhat do centra Bruselu. Lawrence s kamarády provozují něco, čemu říkají Sightjogging, což přeložme třeba jako běhání po památkách.

„Každý průvodce vám ukáže, co on sám považuje za zajímavé. Já například vždy dávám tipy na výborné a přitom levné restaurace, bary nebo muzea. Jiní kolegové zase upřednostňují něco jiného. Ale každý průvodce zná Brusel skutečně dokonale, žijeme tady,“ říká.

Tintina je všude plno

Přibíháme na náměstí Jeu de Balle v krásné čtvrti Marolle a Lawrence mě zkouší, jestli vím, kdo tohle místo proslavil. Náměstí můžeme vidět třeba v jednom filmu Stevena Spielbegra.

„Přímo tady si TinTin v příběhu, který se jmenuje Tajemství jednorožce, koupil loď. Samozřejmě, že lidem ukazujeme ta nejznámější turistická místa. Ale v Bruselu je toho mnohem víc,“ podotýká.

Čtěte také

TinTina je v Bruselu všude plno a Lawrence a jeho kolegové dokonce nabízejí speciální běhání po místech s ním spjatých. My ale běžíme po bruselském centru, takže nemůžeme minout Čůrajícího chlapečka. A od něj už je to jen kousek na hlavní náměstí.

Stojíme přímo před nádhernou bruselskou radnicí a Lawrence se ptá, co je na ní zvláštního. Ukazuje mi, že budova není symetrická: věž nestojí uprostřed.

„Podle vyprávění, architekt, když si všimnul, že věž není uprostřed, tak na ni vylezl a skočil dolů. Ale je to jen legenda,“ vysvětluje. Důvodem pro netradiční vzhled radnice je něco jiného: přetahovaná z 15. století mezi Bruselem a Lovaní o to, které z měst bude nejdůležitější v tehdejším Brabantsku.

Čtěte také

„Tady v Bruselu nejdřív postavili tuhle velkou část vlevo. V Lovani na to hned zareagovali a postavili to samé. Jakmile se to dozvěděli v Bruselu, rozhodli se přistavit věž. A pro jistotu rovnou začali stavět i tuhle část budovy vpravo od věže. V Lovani už na nic takového neměli peníze a prohráli. Hlavním městem Brabantska se tak stal Brusel,“ říká.

To vše se od Lawrence můžete dozvědět a ještě přitom udělat něco pro zdraví. Skoro celé centrum Bruselu je přitom pěší zónou, takže se nemusíte bát ani aut a zplodin z výfukových plynů.

autor: oho
Spustit audio