V Duisburgu nebo Essenu se vydělává. A v Düsseldorfu utrácí, potvrzují Němci

Vesnici na řece Düssel dnešní Düsseldorf už rozhodně nepřipomíná. Půlmiliónová metropole Severního Porýní-Vestfálska patří k nejživějším městům Německa. Starému městu plnému hospod se přezdívá „nejdelší bar světa“. Elegantní Königsallee pro změnu nabízí jeden z nejúchvatnějších nákupních zážitků, jaký můžete v Německu zažít.

„Přijel jsem z Kolína, abych si užil Düsseldorf. A speciálně Kö, která je tak výjimečná,“ říká pan Thomas. Není zdaleka jediný, kdo touží poznat atmosféru výjimečné ulice, jakou je Kö.

Většina lidí elegantní Königsallee, tedy Královské třídě, jinak neřekne. Krásné stromy, prostředkem tekoucí kanály, mosty s balustrádami jen dokreslují prostředí, ve kterém nechybí obchod snad žádné z těch nejvyhlášenějších značek. Traduje se, že velká část peněz, které se vydělají v Duisburgu, Essenu nebo Dortmundu, se utratí v módních domech na Kö.

Čtěte také

„Tady v Düsseldorfu lidé taky tvrdě pracují, ale během polední pauzy nebo po práci peníze rádi utrácejí na Königsallee,“ potvrzuje Roman von der Wiesche, šéf místní turistické kanceláře. „Je to nejoblíbenější luxusní ulice v Německu. V sobotu odpoledne tu za hodinu projde na šest tisíc lidí.“

Nákupy v Düsseldorfu jsou spíš pro bohatší klientelu

Pro normálního smrtelníka je ovšem většina obchodů ve finančních relacích, které umožňují spíš jen pohled do výlohy než pořádný shoppingový zážitek. Zato ruské krásky nebo arabské ženy v čádorech, které sem přijíždějí ve ferrari, lamborghini nebo nejdražších mercedesech, korzují po Kö od obchodu k obchodu.

Nábřežní promenáda láká k procházkám

„Ano, Rusové sem jezdí stále víc. Ale včera jsem si listoval tabulkami a nárůst je i mezi českými turisty,“ pochvaluje si Roman von der Wiesche. „To, co si užívají všichni bez rozdílu, je rýnský životní styl.“

Co tímto označením myslí, člověk nejlépe pozná v ulicích a uličkách Starého města. „A obrovskou předností je, že všechno je dosažitelné pěšky. Do deseti minut jste u opery nebo u divadla. A ať se vydáte na sever, nebo jih, vždy narazíte na velmi zajímavá a cenná muzea.“

Čtěte také

Nasát atmosféru města můžete také z paluby lodi. Po rychle tekoucím a neuvěřitelně širokém Rýnu se kromě remorkérů s nejrůznějším nákladem plaví turistické parníky. „Jsem místní, ale takováto prohlídka nabízí úplně jiné poznání města než ostatní,“ líčí starší dáma, která se na plavbu vydala v doprovodu svých kamarádek.

Nejdelší výčepní pult na světě

Zatímco milé dámy dávají přednost kávičce na palubě, milovníci nočního života se s přibývajícími hodinami noří do ulic starého města. Ne nadarmo se o centru Düsseldorfu mluví jako o nejdelším výčepním pultu na světě.

V Düsseldorfu se točí alt

Na kilometru čtverečním tu láká k posezení na 260 barů, nočních klubů, diskoték, pubů a restaurací. Denně se tu vypijí hektolitry místního piva. Alt svou chutí a tmavou barvou připomíná spíš anglický bitter než světlé německé ležáky.

Pivo se pije z malých skleniček, což je možná důvod toho, že na opilce jsem tu nikdy nenarazila. Najít nadšené turisty nebo turistky, kteří propadli kouzlu tohoto města, naopak není žádný problém.

autor: kls
Spustit audio