V káhirských věžích chovají holuby. Manželka sem po strmých schodech nevyleze, raduje se Muhammad

Kdo někdy navštívil egyptskou metropoli Káhiru, mohl si všimnout vysokých trámových věží vyrůstajících ze střech tamních domů. V podvečer na jejich vrcholu někdo usilovně hvízdá a mává praporem.

Koníčky lidé k životu potřebují. Spoustu času a energie věnují svým zálibám dokonce i tam, kde by se to nečekalo. Třeba v chudinských čtvrtích staré Káhiry chovají jen tak pro radost holuby. Tradice prý sahá až do faraónských dob.

Kdo někdy egyptskou metropoli navštívil, dost možná si všiml vysokých trámových konstrukcí na střechách domů. Pro své opeřené miláčky je budují káhirští holubáři.

„V zimě sem chodívám ve čtyři odpoledne a holuby pustím. Nechám je létat, dokud se nesetmí,“ popisuje 60letý Muhammad a vítá mě ve svém království na vrcholu věže.

Aby měli holubi kondici…

„Jedinou mou zábavou ve volném čase jsou holubi. Nechodím nikam jinam, jen sem. Jsou jako moje rodina, nemůžu už bez nich být. Tomu, kdo jednou začne holuby chovat, už to v krvi zůstane na vždy,“ domnívá se.

Čtěte také

Každý ze zhruba 200 vyšlechtěných krasavců má vlastní dřevěný příbytek. „Jména jim nedávám, ale nazývají se podle druhů. Tohle je třeba Angličan, tohle je Abla, támhle ten je Sófí,“ ukazuje.

Aby měli holubi kondici, nesmí se z „venčení“ vracet domů předčasně. Muhammad je proto zastrašuje pískotem a praporem, který pak jako výstrahu vztyčí nad věží. Hejno se znovu odvrací a krouží nad čtvrtí.

Holubí věže se tyčí vysoko nad střechy káhirských domů

Sdružujeme se i na internetu

„Máme i holubářský svaz. Platíme si příspěvky. A jako chovatelé se scházíme na pravidelném holubím trhu. Znám v Egyptě všechny, kteří do holubů dělají. Sdružujeme i na internetu, chatujeme a píšeme si,“ říká.

Muhammad si zapaluje cigaretu, usedá na lavičku na vrcholu své věže a labužnicky se dívá na rozsvěcující se velkoměsto. Klidné večery si užívá. A po strmých schůdkách sem prý jeho žena nikdy nevyleze.

autor: mac
Spustit audio

Související