V Kambodži mají žáby rádi – chutnají jako kuřecí maso s rybí příchutí

Ochutnali jste někdy žábu? Většina českých strávníků by se asi ošklíbala. Žabí stehýnka a jiné pokrmy z obojživelníků máme spojeny především s francouzskou kuchyní. Tam ale patří spíš mezi delikatesy. V jihovýchodní Asii jsou obojživelníci běžnou součástí jídelníčku.

Na tom, jaký druh žáby máme v igelitce, se asi neshodneme, ale jinak se domluvíme bez problémů. Paní Thevy totiž studovala v Československu, částečně žije v Praze a mluví výborně česky. Teď jsme v kuchyni jejího hotýlku v Takeu. „Připravíme šest pečených žab, tři usmažíme se zázvorem,“ říká.

Dvě pomocnice už mezím žáby vyvrhly a stáhly z kůže a maso krájí na malé kousky. Přidá se sůl, pepř, česnek a možná trochu překvapivě i lžička cukru.

Zatímco první část žabího masa už se dusí pod pokličkou, druhou polovinu žab obalujeme do těstíčka. V této úpravě se neporcují, budou se smažit pěkně v celku. Thevy vysvětluje, že naše žáby jsou nejspíš z nějaké farmy, proto jsou pěkně masité.

Obojživelníci ulovení v rýžových polích jsou prý často kost a kůže. Paradoxní je, že na kambodžském venkově je žába považována za jídlo pro nejchudší. To ve městě je to naopak drahá lahůdka. Smažení v rozpáleném oleji zabere jen pár minut.

V jihovýchodní Asii jsou záby běžnou součástí jídelníčku

„Připadá mi jako kuře, ale je cítit také trochu jako ryba. Musíme do toho dát trochu česneku a zázvoru, ty pomáhají, aby maso nesmrdělo,“ vysvětluje Thevy.

autor: jma
Spustit audio