V Kensingtonském paláci vystavují modely, které oblékala princezna Diana

Zpočátku se jí přezdívalo Shy Di – „plachá Diana“. Britská princezna lidských srdcí se ale během pár let proměnila v osobu, která určovala módní trendy a jejíž róby se v médiích rozebíraly skoro víc než klíčová politická rozhodnutí. Téhle oděvní evoluci princezny Diany si všímá výstava, kterou v pátek otevřeli v londýnském Kensingtonském paláci.

Díky přehlídce v Kensigtonském paláci si můžeme připomenout, jak obrovský vliv měla princezna Diana na oděvní průmysl a módní trendy.

Ilustruje to třeba růžová blůzka Emanuelle, kterou měla Diana na sobě v roce 1981 na zásnubním portrétu od lorda Snowdena. Po této komerčně prodávané blůzce se v britských obchodních domech jenom zaprášilo.

Čtěte také

„Diana nosila zpočátku velmi romantické a pohádkové kreace. Ale to bylo primárně dáno tehdejší módou i věkem princezny. Tak od poloviny 80. let začala být Diana odvážnější a hravější,“ říká mi jedna z kurátorek výstavy Libby Thompsonová s tím, že právě v té době si princezna začala budovat svou image,"

Šaty podle princezny

Na poměrně malém prostoru, kde scházejí třeba věhlasné svatební šaty, se tvůrci rozhodli ukázat i některé návrhy módních tvůrců, které měla Diana v oblibě. Z různých rukou psaných poznámek vyplývá, že princezna do konečné podoby modelů hodně promlouvala.

Jednotlivé modely jsou z konzervačních důvodů pečlivě chráněny

Většinou zašla k módnímu návrháři a řekla mu, že potřebuje šaty pro určitou příležitost. On pak připravil návrh modelu, o kterém si myslel, že by se princezně mohl líbit.

„Víme od návrhářů, že navštěvovali Dianu tady v Kensingtonském paláci a o šatech se s ní bavili. Princezna si prý často řekla o jinou barvu nebo délku šatů,“ přibližuje kurátorka výstavy.

Čtěte také

Na výstavě v Kensingtonském paláci je k vidění celkem dvacet pět šatů, ke každým z nich je připojen krátký příběh či historka přibližující především příležitosti, při nichž princezna tu kterou kreaci nosila.


Tehdy platilo, že lady Diana na obalu časopisu zvýší prodej o čtyřicet procent.

Po pár týdnech některé z vystavených modelů z konzervačních důvodů vystřídají jiné. Organizátoři výstavy tak uposlechli doporučení odborníků.

Princezna celebrita

„Ukazujeme tady titulní strany časopisů, protože tehdy platilo, že lady Diana na obalu zvýší prodej o čtyřicet procent,“ vysvětluje další členka přípravného týmu výstavy Poppy Cooperová.

Princezna Diana patřila mezi nejfotografovanější lidi světa

„Když princezna začala pronikat do světa módy, nedělala vždy správná rozhodnutí. Třeba o těchto šatech ze zeleného tartanu psal tisk velmi negativně. Diana si kritiky četla a tenhle model už nikdy neoblékla,“ připojuje Poppy Cooperová jednu zajímavost.

V době své smrti před dvaceti lety byla Diana vůbec nejfotografovanější celebritou světa. I díky výstavě v Kensingtonském paláci si člověk připomene, proč tomu tak bylo.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio