V Německu si oblíbili výlety pod mořskou hladinu

Pohled do hlubin fascinujícího podmořského světa severních moří umožňuje Oceáneum ve Stralsundu. Muzeum otevřené teprve před třemi lety se rychle zařadilo do pětice nejoblíbenějších muzeí v Německu. Přes sedm tisíc živočichů a řada exponátů přibližujících také život námořníků, rybářů a potápěčů přiláká ročně přes 1,2 miliónu návštěvníků. V loňském roce navíc obdrželo titul Evropské muzeum roku.

„Na titul jsme velmi pyšní,“ říká mi hned u vchodu Sandra Jahnová z marketingového oddělení. Díky ní nemusím na rozdíl od ostatních návštěvníků čekat ve dvouhodinové frontě na vstupenku. Muzeum tvoří čtyři pavilóny, které připomínají obrovské bílé, vodou ohlazené balvany.

Na nedostatek zájmu si tu nemohou stěžovat. Letošní chladné a deštivé léto je ovšem pro místní pokladnu doslova manou nebeskou. „Přes dvěma dny, kdy bylo skutečně ošklivo, jsme měli rekordní denní návštěvu 8 tisíc lidí,“ říká k tomu Sandra Jahnová.

Nad hlavami se nám vznášejí kostry plejtváka obrovského a vorvaně. „Jde o opravdové původní skelety. Ten větší je dlouhý 35 metrů,“ zdůrazňuje moje průvodkyně. Maket a vycpaných zvířat je v oceáneu jen minimum. Sandra mi ukazuje dvoumetrovou, pomalu plovoucí rybu: „To je zvláštní obyvatel muzea. Je to jeseter, který žil 40 let v mořském muzeu, ale akvárium už pro něj bylo malé, tak jsme ho přestěhovali sem.

Budova stralsundského oceánea svým tvarem připomíná vodou ohlazené obří balvany

Muzeum se pyšní přívlastkem zážitkové, a jak tak sleduji dění okolo, o zážitky tu skutečně není nouze. Pravda, pohled na menšího žraloka v tunelu nad hlavou může menším návštěvníkům způsobit újmu, ale většinou spíše řičí nadšením.

Občas je slyšet i silnější výrazy. „Tady to bývá velmi častá reakce,“ líčí mi Sandra u akvária, kde se v pravidelných úsecích objevuje příbojová vlna, abychom na vlastní oči viděli, co to s rybami udělá.

Oceáneum však neodhaluje jen rozmanitost života moří. Ukazuje také, čím je dnes mořská fauna a flóra ohrožena. „V tomto akváriu je reálný obraz, co jsme našli na dně,“ ukazuje mi má průvodkyně staré gumy od aut, odhozené rybářské košíky a jiné haraburdí. Další fakta kupí filmy a multimediální programy. Pro děti je to určitě atraktivnější pomůcka než suché výpisky na školní tabuli.

To už ovšem míříme do zcela nové expozice, kterou teprve příští týden oficiálně otevře ministryně školství. Člověk si tu může vyzkoušet těžký potápěčský skafandr nebo třeba oceánograf.

Mořské muzeum umožňuje návštěvníkům vyzkoušet si třeba těžký potápěčský skafandr

Předpokládám, že prohlídka 39 akvárií naplněných šesti milióny litry vody, 150 tunami soli a tisíci ryb většinu návštěvníků uspokojí. Jen možná nabudou dojmu, že ryby Baltského a Severního moře a Atlantiku nejsou zrovna dvakrát barevné.

V tom případě doporučuji zajít ještě do původního mořského muzea, které sídlí už 60 let v klášteře v centru Stralsundu. Tam si naopak můžete prohlédnout pestrobarevný podmořský svět Rudého moře. A pak vám snad ani tolik nebude vadit, že letos to s koupáním u Baltu nevyšlo.

Světové oceány představují neskutečné bohatství živočišných druhů, z nichž neznáme pravděpodobně více než třetinu, říká Bohumír Janský, docent přírodovědecké fakulty a prezident Národního výboru pro spolupráci s Mezivládní oceánografickou komisí, jejímž je Česká republika jediným suchozemským členem. Čím se čeští oceánografové zabývají a jak se mohou Češi podílet na dobývání Severního ledového oceánu, se dozvíte při poslechu záznamu rozhovoru, který Bohumír Jánský poskytl Zápisníku zahraničních zpravodajů.


Zvětšit mapu: Oceáneum ve Stralsundu, Německo

autor: kls
Spustit audio