V Paříži děti slabikují jméno Václava Havla. Má tu svou knihovnu

Václav Havel má v Paříži svou knihovnu. Je to nepochybně velké vyznamenání pro našeho bývalého prezidenta a troufám si tvrdit, že žádnému z jeho nástupců se nic podobného nikdy nepodaří. Jenže to není tak jednoduché. Příhodné místo pro podobnou instituci by zřejmě bylo v oblasti St. Germain des Pres, kde se tradičně scházeli pařížští intelektuálové. Knihovna je ale na severu města a zjišťovali jsme, komu z obyvatel této čtvrti jméno Václava Havla něco řekne. Slavnostní otevření knihovny provázela velká publicita a zúčastnil se ho i samotný starosta Paříže Bertrand Delanoë.

Vysvětleme si to hned na začátku: knihovna Václava Havla není tak úplně knihovnou Václava Havla. Kolik tady máte jeho knížek? ptám se jedné ze zaměstnankyň. „Ani jednu, protože ve Francii nevycházejí, ale určitě nějaké seženeme. Doufám také, že bude nějaký jeho životopis přeložen do francouzštiny.“

V knihovně organizují akce spojené s Václavem Havlem

Knihovna, ve které najdete převážně komiksy a také spoustu videoher, je po našem prezidentovi pouze pojmenována, jako třeba knihovna Francoise Mitteranda. Není zaměřena na jeho tvorbu, takže tady jeho díla nenajdete, i když už za týden se tu bude z jeho knih číst. Ale je to obrovská pocta Václavu Havlovi i České republice.

Čtěte také

„Chystáme se organizovat akce spojené s jeho osobou. Jsem v kontaktu s paní velvyslankyní Marií Chatardovou a navázali jsme spolupráci nejen s ambasádou, ale také knihovnou Václava Havla v Praze,“ říká její ředitel Alain Maunen. Slavnostně ji otevřel starosta Paříže Bertrand Delanoë, který našeho bývalého prezidenta obdivoval.

Otevření knihovny se zúčastnil i pařížský starosta Bertrand Delanoë

„Je geniální, když se intelektuál a kreativní člověk stane prezidentem“

Lítal jsem s ním a jeho eskortou nahoru a dolu, díval se, jak hraje s dětmi videohry, a čekal na vhodnou příležitost ho oslovit. Pak jsem se prodral přes bodyguardy a zaskočil ho z boku s jednou otázkou. Starosta souhlasil, celá družina čítající asi padesát osob se zastavila a pak mi věnoval trochu svého drahocenného času.

Čtěte také

„Nespokojil se s tím, že bojoval za svobodu a lidská práva ve své vlastní zemi, ale byl citlivý i vůči tomu, co se dělo jinde, a nikdy nezůstal lhostejný k žádnému bezpráví ve světě. To jsem na něm nejvíce obdivoval. A samozřejmě, je geniální, když se intelektuál a kreativní člověk stane prezidentem,“ řekl mi na adresu Václava Havla starosta a pokračoval v běhu knihovnou.

Knihovna připomene Havlův význam

Najdete ji až na severu města, v poněkud problematické čtvrti, kam turista vůbec nepřijde. Ale postupně se to tady mění.

Knihovna Václava Havla

Ostatně i knihovna samotná je zajímavou stavbou. Připomíná tak trochu komplex horských chat, hlavně díky svému exteriéru ze dřeva. A je velmi strategicky položená a orientovaná – směrem k budoucnosti.

„Tady na rohu je střední škola – college – a je dobré, že spousta mladých lidí bude chodit kolem knihovny se jménem Václava Havla. Mnohým z nich jeho jméno dnes nic neřekne. Alespoň začnou přemýšlet o tom, kdo to byl, a třeba se o něm budou chtít dozvědět více,“ říká mi Stephan, který bydlí nedaleko.

O pravdivosti jeho slov jsem se přesvědčil vzápětí, když jsem se vrátil ke knihovně a našel u ní skupinu asi šesti desetiletých dětí. Stály před vchodem a snažily se přečíst to, co bylo napsáno pod názvem Bibliothèque…


Zvětšit mapu pařížské Bibliothèque Vaclav Havel

autor: jšm
Spustit audio