V podobném hurricanu létal i Josef Koukal. Trosky jeho letounu vystavují v muzeu bitvy o Británii

František Fajtl patřil mezi elitní skupinu pilotů, kteří roku 1940 bojovali v bitvě o Británii. Díky projevu Winstona Churchilla se jim říkalo „The Few“, tedy „ti nemnozí…“. Patřilo mezi ně i několik desítek Čechoslováků. Dodnes můžete jejich jména s háčky a čárkami najít na různých památnících a bohužel i náhrobcích po celé Británii. Na příběhy o hrdinství československých letců není vůbec těžké narazit.

S Tomem Dolezalem debatujeme nad spoustou jmen československých pilotů, která se skvějí na tabuli cti památníku bitvy o Británii. Jsme v Capel-le-Ferne v hrabství Kent na východním pobřeží Anglie. I na zdejším nebi se v roce 1940 v divokých soubojích rozhodovalo o osudu Británie.

„V Anglii se jako dítě učíte o Bitvě o Británii, o ‚nemnohých‘, jak se stíhačům Královského letectva z té doby přezdívalo. Je to takové abstraktní. Ale tady, když vidíte všech těch 2940 jmen, tak vás to zasáhne. Když se podíváte na rozličné země, odkud piloti pocházeli, tak si uvědomíte, že Británie opravdu byla posledním ohniskem odporu proti Hitlerovi,“ vysvětluje.

O československých letcích vědí více než historické knihy

Tomův otec Oldřich Doležal byl slavným pilotem 311. československé bombardovací perutě. Na Vánoce roku 1943 se jeho posádce podařil husarský kousek, když potopila německou zásobovací loď Alsterufer. Tom se snaží udržet nebo i zvýšit povědomí o československých letcích v Británii a odvádí ve sdružení Free Czechoslovak Air Force Associates obrovský kus práce.

Čtěte také

„My máme znalosti o československých letcích ještě z první ruky a můžeme tak zájemcům poskytnout mnohem komplexnější obrázek o tom kterém letci než knížky o historii. Stále častěji se na nás obracejí vnuci a vnučky pilotů, jestli nemáme nějakou dědečkovu fotku. Většinou i nějaký nekvalitní snímek, který máme zdokumentovaný je víc, než co mají rodiny teď k dispozici,“ říká.

Návštěvnické centrum Památníku Bitvy o Británii v Capel-le-Ferne

V novém návštěvnickém centru bitvy o Británii ve tvaru křídla spitfiru, které nedávno otevřela sama královna, můžete prožít interaktivní poplach na jednom z polních letišť a okamžitý start proti náletu německých bombardérů.

Hurricane, Messerschmitt, Spitfire...

To už jsme se přenesli o kus dál, do areálu bývalého známého letiště Hawkinge, kde se dnes rozkládá pozoruhodné soukromé muzeum bitvy o Británii. Jeho kurátor a jeden z největších znalců tohoto období David Brocklehurst mi ukazuje zbytky letounu Hurricane Josefa Koukala z 310. perutě. Ten se těžce popálený zachránil na padáku nad ostrovem Sheppey.

Čtěte také

„Díky výrobním číslu V7437 jsme dokázali identifikovat, že trosky hurricanu, které se našly v roce 1972, skutečně patří letounu Josefa Koukala. Ten ve stejném roce dokonce navštívil naše muzeum. Setkal se i s vdovou po farmáři, který uhasil oheň na jeho uniformě, když se snesl na zem na padáku. Pan Koukal nám potom věnoval svůj československý pilotní odznak, který tady v muzeu hrdě ukazujeme,“ pochvaluje si.

Pomník věnovaný pilotům stíhacích perutí RAF a dva znaky čseskoslovenských perutí z Bitvy o Británii, 310.a 312.perutě

V Hawkinge můžete vidět i trosky Messerschmittu 109, který sestřelil legendární Josef František, nebo zbytky Spitfiru, ve kterém našel smrt český pilot František Hradil.

Příspěvek československých vojáků k vítězství nad Německem je tady velmi viditelný. I na drobném detailu, jak si Britové dávají záležet na háčcích a čárkách, které jim jsou naprosto cizí, je znát, jak si válečných obětí Čechů a Slováků dodnes váží.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio