V Saint Tropez konečně otevřeli slavnou četnickou stanici

Když scenáristu Richarda Balducciho v Saint Tropez okradli, šel to ohlásit na strážnici. Bylo kolem poledního, část strážníků pospávala, část se chystala na oběd a další nejevili o vyřešení případu žádný zájem. Debata s nimi Balucciho tak poznamenala, že se rozhodl napsat na základě své zkušenosti scénář. A tak vznikl film, který dnes zná celý svět – Četník ze Saint Tropez.

Toto dříve ospalé rybářské městečko proslavil četník Cruchot, kterého tak přesvědčivě zahrál Louis de Funes. A mnozí návštěvníci se shodují, že bez něj by se film nikdy slavným nestal. Na natáčení vzpomínali po letech i ostatní herci. Emmanuelle, dcera Michela Galabru, říká, že její táta si natáčení přímo užíval, protože při něm byla velká legrace.

Saint Tropez se letos v létě konečně dočkalo muzea a zájem je obrovský, viděly ho už desítky tisíc lidí. Sympatická kurátorka muzea Gwenaelle Van Butseleová mi hned na začátku ukazuje naprosto věrně rekonstruovaný interiér četnické stanice – přesně takový jako ve filmu.

Četníci nepustili filmaře dál

A zároveň mi objasňuje jistý paradox, žádný z interiérů se netočil v původní strážnici, jejíž fasáda je nejfotografovanějším objektem Saint Tropez. Vysvětlení je prosté. V celé četnické sérii se objevuje exteriér stanice, která v té době ovšem byla opravdovou četnickou stanicí.

Louis de Funès při natáčení četnické filmové série v roce 1978

„Četníci nemohli pochopitelně pustit filmaře do svého objektu, proto se interiéry natáčely ve studiu v Nice,“ říká Gwenaelle a provází mě jednotlivými místnostmi unikátního muzea, kterým se Saint Tropez pyšní pouze několik měsíců.

Gwenaelle mi vysvětluje, že četnická stanice fungovala až do roku 2003, teprve pak se policejní sbory přestěhovaly a město nakonec budovu získalo, aby v ní mohlo zřídit muzeum. K velkému nadšení turistů, kteří se před četnickou stanicí stále fotografovali a zjišťovali, zdali v Saint Tropez ještě není něco, co by filmovou sérii připomínalo.

Četník oslovuje všechny generace

Film, nebo spíše filmová série, je jedním z důvodů, proč turisté do Saint Tropez směřují. Od otevření vidělo muzeum na čtyřicet tisíc návštěvníků, kteří by si v budoucnu přáli, aby mohli jít po stopách série a navštívit některá místa, kde se Četník ze Saint Tropez a jeho pokračování natáčely, vysvětluje Claude Maniscalco, ředitel turistického úřadu v Saint Tropez.

Saint Tropez bývalo líným rybářským městečkem. Jeho osud zcela změnila jedna krádež, která přivedla scenáristu Richarda Balducciho na zdejší četnickou stanici

Čtyřicetiletá učitelka z Paříže říká, že Četníka zná ve Francii každý, sérií prý opakují každé léto, a proto nemohla pochopit, že v samotném Saint Tropez není nic, co by filmy připomínalo – s výjimkou fasády bývalé četnické stanice.

Její manžel Claude se zase zamýšlí nad tím, proč je tato filmová série přitažlivá i pro dnešního diváka, a dokonce pro mladší generaci. Všichni prý sledují akční filmy a různé střílečky, proto je nepochopitelné, že se lidem může líbit něco tak pomalého, jako je četnická série. Asi je to hlavně laskavý humor, který je tak přitažlivý, uzavírá své úvahy Claude.

autor: jšm
Spustit audio