V Žilině najdete kulturu v bednách od piva

Vydat se vlakem do galerie nebo na koncert? Proč ne! V Žilině na Slovensku už to funguje řadu let. Tamní kulturní centrum s příznačným názvem Stanica vyrostlo přímo na železniční zastávce. Respektive, ono vlastně nevyrostlo – nádražní budova se prostě proměnila v unikátní kulturní instituci. Dnes tam najdete třeba koncertní sál postavený z basiček od piva nebo kavárnu přímo na nástupišti.

Ke Stanici vede opravdu hodně kuriózní cesta na to, že se jedná o kulturní zařízení. Šedý podchod postříkaný graffiti, spousta odboček a jeden velký dálniční nadjezd. Kulisy jsou to skutečně nevšední, ostatně jde přece o bývalou nádražní budovu.

„Tady kdysi seděla paní a prodávala lístky. Tam, kde je dnes galerie, bývala čekárna,“ ukazuje mi Peter Hapčo, jeden z autorů nápadu proměnit nádražní budovu v kulturní centrum.

Stanice v rukou středoškoláků

Když sem poprvé přišel, byla budova na spadnutí. „Desítky let ji nikdo neudržoval. Žila tu sice rodina, která měla provoz na starosti, ale byli to staří lidé. Starali se opravdu jen o výdej lístků a další základní funkce nádraží,“ vysvětluje Peter Hapčo, který s partou kolegů zvelebuje malou stanici na žilinském předměstí už sedm let.

Za okýnkem v pozadí jste si ještě před několika lety mohli koupit lístek na vlak

„První projekty vznikaly, už když jsme byli na střední škole. Jen zatím nebyly zastřešené žádnou institucí nebo názvem,“ přibližuje mi začátky Stanice Peter Hapčo. Projekt, který na začátku vypadal trochu šíleně, se slibně rozběhnul a dnes najdou ve Stanici zajímavý program děti, milovníci dobré kávy i fanoušci alternativní muziky.

„Dětské ateliéry jsou otevřeny pro děti od čtyř do patnácti let. Snažíme se je učit trochu jiné přístupy a metody, než je běžné. Vyrábíme s nimi například animované filmy nebo jim vozíme lektory ze zahraničí, aby si vyzkoušely nejrůznější přístupy k umění,“ doplňuje můj průvodce.

Architektura z pivních beden

Cílovou skupinou kulturního centra Stanica však nejsou jen děti, ale i dospělí všech věkových i zájmových skupin. Pro milovníky divadla nebo koncertů má kulturní centrum novinku – divadelní sál nazvaný S2 neboli Stanica 2. Je vybudovaný pod kruhovým nadjezdem, který obkružuje budovu bývalého žilinského nádraží.

„Tento most na pilířích jsme použili jako střechu. Pod něj jsme postavili podlahu a stěny a vznikl tak nový prostor,“ popisuje Peter Hapčo sál, jehož stěny jsou z balíků slámy a beden od piva.

Do originální stavby sálu S2 se vchází lodním kontejnerem. Stěny jsou z beden od piva a balíků slámy

Do originální stavby se vchází lodním kontejnerem. Omítka je z hlíny. „S takovouto stavbou neměl na Slovensku nikdo zkušenosti, takže to byl experiment i pro nás,“ připouští spoluautor celého projektu. „Je to vlastně stavba, která začala střechou. Postavili ji soudruhové v 80. letech.“

Žilinská Stanica inspirovala další nadšence. Podobně třeba fanoušci kultury opanovali nádraží v Banské Štiavnici na středním Slovensku.

autor: vob
Spustit audio

Související