Válkou trpí nejen lidé, ale i zvířata. Šelmy z Iráku a Sýrie našly azyl díky jordánské princezně

Na rozdíl od lidí je osud zvířat chovaných v zajetí závislý na případných zachráncích. V srpnu se třináct velkých šelem ve zdevastované zoologické zahradě v syrském Aleppu dočkalo. S nasazením lidských životů se podařilo lvy, tygry i medvědy odvézt do bezpečného Jordánska. V tamní rezervaci Ma'wá se teď zotavují po boku svých kolegů zachráněných z Iráku či Gazy.

Diana Barnasová je se svými pomocníky Do'ou a Muhammadem na pravidelné kontrole klecí a výběhů svých čtyřnohých svěřenců. Tříletý lev Max dneska není v nejlepším rozmaru.

Lví love story

Maxe a lvici Monu se podařilo zachránit před dvěma roky z Gazy. Tehdy to byla malá koťata, dneska už ale svým vrčením rozvibrují celou klec. Ta slouží hlavně na krmení. Vrátky se z ní lvi dostanou do krásného několikahektarového výběhu po okolním lese.

Čtěte také

Sjíždíme z kopce po lesní cestě k dalšímu plotu, a za ním se povaluje zdejší hrdinka – lvice Dana. Pochází ze zničené zoologické zahrady v syrském Aleppu. Jen pár hodin po příjezdu sem porodila kotě. Přežilo ale bohužel jen pár týdnů. Jméno dostala po paní, která na projekt záchrany válkou ohrožených zvířat darovala peníze.

„Tamhle je Hamza, což znamená arabsky lev, a vedle má výběh lev Halab, to je arabský název pro Aleppo,“ představuje mi Diana zdejší velké kočky.

Lev Hamza zažil válku na vlastní kůži. Naštěstí přežil

„Když měla Dana mládě, tak ho Hamza neustále sledoval zpoza své mříže. Podle toho usuzujeme, že by mohl být otec jejího mláděte. Výběhy v Aleppu byly ale tak zničené, že jsme podle nich nemohli zjistit, jestli ti dva patřili k sobě.“

Teď budou zdejší chovatelé sledovat, jak se Dana s Hamzou k sobě mají, a případně je časem pustí do společného výběhu.

I medvědi milují ovoce

Nesmírnou radost mi udělalo, že jsem se tu setkal i se lvy ze zničené zoologické zahrady v Gaze – se Sultánem a Sabrín. Natáčel jsem o nich reportáž krátce po skončení války v roce 2014 a tehdy jejich osud nevypadal vůbec růžově.

Čtěte také

Jedeme teď autem ke skladu potravy. Dneska dostanou krmení jen medvědi, takže bereme přepravky s ovocem a zeleninou a navrch kus kuřete. „Balú má rád ovoce, maso a ryby,“ říká na vysvětlenou Do'á. „Z ovoce má rád datle, ale úplně nejraději žere mango. Umí si ale otevřít i meloun nebo oloupat pomeranč.“

Velký přátelský medvěd už celý tým se žrádlem nedočkavě vyhlíží. A je rozhodně při chuti – podle toho je vidět, že nejhorší má už za sebou.

Medvědy přivezli do rezervace rezervaci Ma'wá v zuboženém stavu

Na psychickém i fyzickém zdraví zvířat se hodně podepsala neustálá střelba i hladovění. „Medvědi byli hodně vyhublí. Všechna zvířata, která jsme sem přivezli, byla v kritickém stavu. Klepala se, chovala se nenormálně,“ popisuje mi Do'á.

Přežili díky princezně

Záchranná rezervace al-Ma'wá je společným projektem rakouské organizace Čtyři tlapy a Nadace princezny Álíji. Primárním cílem bylo poskytnout prostor zvířatům zabaveným v Jordánsku z nelegálního obchodu.

Diana Barnasová s jedním ze zachráněných medvědů

„Druhy, které normálně žijí v jordánské přírodě, po ošetření znovu vypouštíme do divočiny. Lvy nebo tygry ale necháváme tady v rezervaci nebo je připravujeme na transport do rezervací v zahraničí,“ říká ředitel rezervace Mahdí Katramíz.

Za výjimečný přístup Jordánska k přírodě a životnímu prostředí může do velké míry sestra krále Abdalláha princezna Álíja. „Princezna věří v to, že všechna boží stvoření mají právo na život. Je proto velmi aktivní v různých projektech v oblasti ochrany přírody,“ dodává ředitel Mahdí Katramíz.

autor: mac
Spustit audio

Související