Ve Švédsku si můžete vyzkoušet život ve vikingské vesnici. Stavení budují bez moderních vybavení

Stát se Vikingem bylo asi snem nejednoho kluka, možná i holky. Koho tento sen neopustil ani v dospělosti, může si ho splnit ve Fotevikenu na jihu Švédska. Věrnou repliku vesnice z vikingských dob obývají milovníci této historické epochy a každý, kdo by se chtěl seznámit s životem drsných severských válečníků, nebo si ho dokonce vyzkoušet, má bránu otevřenou.

„Mohou sem přijet lidé ze Švédska, Německa, Polska i odjinud a žít tu, oblékat se a dělat všechno jako Vikingové. Každý, kdo se tady chce stát Vikingem třeba jenom na prázdniny, se ale musí stát členem komunity a dodržovat její pravidla. Dostanete někoho, kdo vás naučí, jak se vyrábí oblečení a všechno ostatní, jak Vikingové žili a proč věci dělali tak, jak je dělali. Pomůžeme vám tu stát se pravým Vikingem,“ říká Per Andersson – moderní Viking.

Foteviken - věrná replika vikingské vesnice na jihu Švédska

Foteviken leží na břehu moře nedaleko Malmö. Od poloviny 90. let tu vyrůstá muzeum v přírodě v podobě přesné kopie vikingské vesnice. Per a další nadšenci budují obytná a hospodářská stavení ze dřeva, kamenů a hlíny přesně tak, jak to dělali jejich dávní předci. Nepoužívají žádné moderní vybavení, ale repliky dobových nástrojů.

Čtěte také

Někteří z těchto moderních Vikingů, jak si sami říkají, v osadě dokonce bydlí a provozují tu řemesla potřebná pro chod vikingského společenství. Vikingové totiž nebyli jen krvelační bojovníci s rohatými helmami. Když se neplavili na výpravách, živili se jako rybáři, tkalci, hrnčíři nebo tesaři.

Támhle máme třeba kováře. Ten vyráběl zbraně a všechno, co je ze železa. Zároveň dělal i skleněné korálky. Můžete k němu jít a naučit se kovářskému řemeslu a výrobě korálků,“ ukazuje.

Kovářské nástroje fungovaly stejně jako dnes

Kovářským mistrem je ve Fotevikenu Polák Lukasz. V malém dřevěném domku na kraji vesnice má prostou dílnu, kterou tvoří jen ohniště postavené z kamenů a jílu a malá železná kovadlina na dřevěném špalku. Na ní mi ukázal, jak zručné vikingské ruce dokázaly z kousku železa ukovat jednoduché křesadlo na rozdělávání ohně.

Foteviken - věrná replika vikingské vesnice na jihu Švédska

„Vikingští kováři většinou vyráběli předměty denní potřeby a podkovy pro koně. Ale samozřejmě také zbraně jako hroty oštěpů nebo sekery. Kladiva, kleště a další nástroje, které k tomu používali, vypadaly a fungovaly prakticky stejně, jak je známe dnes,“ vysvětluje Lukasz Szczepanski.

Čtěte také

„Tak autenticky jako tady jejich dobu nepoznáte nikde jinde. Rozhodně si chci vyzkoušet, jaké to je tady žít. Ale až za pár let, až povyrostou moje děti. Pak je i se ženou vezmu a pojedeme sem na tři nebo čtyři týdny. To musím zažít,“ těší se, až si vyzkouší život Vikingů Alexander Fischer, který je velkým fanouškem skandinávských bohatýrů už od svého dětství.

Na prohlídku Fotevikenu přijel už poněkolikáté, a to z těsného sousedství Česka, z Bavorské Železné Rudy. Ve švédském skanzenu ale můžete narazit i na české Vikingy. Pokud budete mít více štěstí než já.

„Každý rok sem přijíždí rodina z České republiky, která dělá nejnádhernější věci z kůže. Hlavně boty. Nejlepší boty ve vikingském světě šijí Češi,“ říká Per Andersson a ukazuje přitom na své kožené škorně. Rád ve vikingském městečku ale přivítá i další Čechy.

autor: Filip Nerad
Spustit audio