Ve Verneově muzeu se Češi stydět nemusejí

16. červenec 2010

Jestli někdy navštívíte francouzské město Nantes a budete se chtít na chvíli vrátit do dětství, navštivte muzeum Julese Vernea. Ten se v Nantes narodil před 182 lety. Muzeum najdete celkem snadno. Pojedete po pravém břehu řeky Loiry a kousek za administrativní budovou přístavu vás ukazatel zavede až k nevelké budově plné smělých nákresů, modelů ponorek, balónů a skafandrů.

Při vstupu do muzea se nezlobte, když se vás zeptají, odkud jste. Naopak. Česká republika a hlavně filmový režisér Karel Zeman tady mají výborný zvuk. A vlastně i obraz.

„Vím o desítkách filmů vašeho režiséra,“ říká mi Claud Guillon, který tu plní funkci pokladníka, hlídače a průvodce. „Viděl jsem například Vynález zkázy. To byl snad jediný film, který zcela věrně zachytil atmosféru Verneova románu,“ doplňuje.

„Však za to taky dostal Velkou cenu francouzské filmové akademie,“ říkám Claudovi a ptám se, jestli přečetl všechny verneovky. „Je těžké je všechny přečíst. To máte 62 románů, 22 novel, divadelní hry, které se mimochodem hrají dodnes,“ podotýká.

Obrázky postav Julese Vernea

Tady v muzeu vidíte ilustrace slavných románů. Také portrét muže, který, prošedivělý a s plnovousem, vypadá jako kapitán Nemo. Přitom je to Jules Verne. Můžete se vydat na legendární Cestu kolem světa za 80 dní, plout na dva roky prázdnin nebo 20.000 mil pod mořem. Můžete se podívat na modely důmyslných strojů, jejichž existenci si slavný romanopisec vysnil. Ponorka Nautilus je už spíš jakési logo místního muzea na kopci nad řekou Loirou.

Ale stejně to tady člověka táhne k oknu. Z výšky se díváte na Loiru, která po se 50 kilometrech vlévá do Atlantiku. Tamtudy plul ve Verneových představách Nautilus, tam někde byl Tajuplný ostrov. A tam třeba stál u kormidla Patnáctiletý kapitán.

Vchod do Muzea Julese Vernea

Mimochodem, román Verne napsal, když měl problémy s výchovou svého syna. Chtěl mu ukázat, jak se má chovat správný kluk.


Zvětšit mapu: Muzeum Julese Vernea v Nantes
autor: jap
Spustit audio