Vedle voodoo královny jednou spočine i Nicolas Cage. Hřbitov v New Orleans je turistická atrakce

Lidé pohřbení na starých hřbitovech v New Orleans nemají klid ani po smrti. Autobusy s turisty se tu zastavují jak na běžícím pásu. I proto, že ve zbytku Spojených států se převážně pohřbívá klasicky do země. Tady to ale nejde…

Město postavené na bažinách se po celou dobu své existence potýká s vodními živly. Právě tyto praktické důvody a také inspirace starým světem – Francií a Španělskem – vedly první kolonizátory k zakládání hřbitovů s velkými hrobkami, kam se vejdou desítky a více těl.

„Pohřbíváme mnoho lidí do jedné hrobky, tady v téhle je například 14 lidí. Vzadu je jedna, která má až 2000 zemřelých,“ říká průvodce Naif Shahady.

„A jak se tam vejdou? Není to žádná věda. Pohřbívá se tak, že v hrobce je vždy jen jedno tělo v rakvi. Po pohřbu je zde tradice, že se hrobka nejméně rok nesmí otevřít. Poté se ostatky mohou vzít a zabalit do plastových obalů, které se uloží na dno k těm, které už tam v některých případech leží několik stovek let. A tím vzniká nové místo pro rakev. Stále je tady tak zhruba 5 pohřbů do roka,“ říká.

Vedle voodoo královny leží plantážníci i muzikanti

Zajímavé je i to, kdo na tomto hřbitově leží. Nejnavštěvovanější je hrobka zdejší voodoo královny Marie Laveau, která se proslavila praktikováním magie a zajistila údajně mnoho spokojených manželství.

Pohřbení jsou tady významní kreolští plantážníci, politici, vojevůdci, ale v samém zadním rohu hřbitova mají své místo i chudí jazzoví muzikanti. Neméně zajímavé a trochu morbidní je, že tady bude jednou ležet i tělo hollywoodského herce Nicolase Cage, před několika lety si zde nechal postavit sněhově bílý hrob ve tvaru pyramidy.

Průvodce Naif Shahady

Na hřbitov pouze s průvodcem

Na hřbitově Sv. Ludvíka č. 1, jak se toto nejstarší dochované místo odpočinku ve městě jmenuje, se pohřbívá od roku 1789. Stojí hned za hranicemi Francouzské čtvrti – v oblasti, kde byla dříve jen jedna cukrová plantáž.

Za jeho zdmi od 50. let stály činžovní domy pro nejchudší vrstvy, které se teď renovují, a tak se hřbitov na dlouhá desetiletí ocitl v centru kriminálního dění a také vandalismu. Od letošního března se sem dostanete jen s oficiálním průvodcem.

Čtěte také

Proč? To vysvětluje Amanda Walkerová z neziskovky Save Our Cemeteries, která se už 40 let stará o tuto i další historické pohřební lokality po celém New Orleans: „Například hrob Marie Laveau byl opakovaně celý počmáraný znaky voodoo, některé hrobky byly zčásti otevřené, takže kdo chtěl, fotil si lidské kosti na zemi a to už byla poslední kapka. Lidi byli šokovaní.“

Smrt může přijít kdykoliv

70 procent všech hrobů zde nemá majitele, a tedy nikoho, kdo by se o ně staral. Organizace Zachraňte naše hřbitovy ročně do oprav investuje zhruba 30 tisíc dolarů.


Zdejší lidé nevěděli, kdy je potká smrt, a museli se s tím smířit...

Pokud vám taky vrtá hlavou, proč mají právě hřbitovy důležité místo v neworleanské kultuře, odpověď má Adam Stevenson z téže organizace: „Život zde byl vždy mimořádně těžký. Představte si neustálé hurikány, záplavy, epidemie. Úmrtnost zde byla neuvěřitelně vysoká. Lidé, kteří tady pod námi leží, nevěděli, kdy je potká smrt, a museli se s tím smířit.“

Myslím, že dodnes v New Orleans tohle myšlení v určité míře přetrvává…

Hřbitov Sv. Ludvíka č. 1 v New Orlenas je častým cílem turistů
Spustit audio