Vídeňská kanalizace láká na zážitek v duchu filmu noir

Turistické bedekry lákají návštěvníky Vídně především na vůni kávy, tóny valčíku, na vyšperkované galerie a poklidnou atmosféru města. Zapomeňte na to a pojďte s námi do jiné Vídně – špinavé, zničené, nepřátelské, a přece vzrušující.

Pravda, musíme se vrátit o 60 let zpátky a slézt pár metrů pod zem, do vídeňské kanalizace. Právě tam se natáčel legendární špionážní film Třetí muž. Černobílý snímek se stal klasikou filmového žánru film noir. Dnes ožívá ve vídeňských kanálech jako unikátní atrakce.

Zaměstnanec vídeňských kanalizací a průvodce v jedné osobě Herbert Stojaspal rozdává skupince turistů helmy s čelovými lampami. Než stačí nezvykle vyzbrojená výprava vzbudit v centru Vídně zájem kolemjdoucích, míří průvodce k nenápadnému poklopu pod stromem.

Stačí pár schodů pod zem a rušnou ulici už není slyšet. Místo toho se odkudsi ozývá silný proud vody.

„Tohle je záchytná nádrž na naplaveniny, které jsou čas od času do kanalizace přineseny bouřkami,“ ukazuje průvodce. Na stěně za ním začíná díky dataprojektoru ožívat víc než 60 let stará historie.

Jako ve filmu Carola Reeda

Kdyby se psal rok 1949, stáli bychom teď někde na hranici mezi britskou a ruskou okupační zónou. Vídeň by byla zničená válečným bombardováním, území města rozdělené mezi čtyři vítězné mocnosti. A v troskách císařské metropole by kvetl černý trh.

To všechno byly ideální kulisy pro britského režiséra Carola Reeda, který ve vídeňské kanalizaci natočil špionážní thriller o obchodníkovi s padělaným penicilinem. Film Třetí muž se stal ikonickým snímkem. Díky geniální kameře, napětí i výpovědní hodnotě o poválečných časech. A díky nezaměnitelné hudbě vídeňského skladatele Antona Karase.

Během 45minutové prohlídky se na stěny úzkých kanalizačních chodeb i větších podzemních dvoran promítají ukázky z filmu Třetí muž

Během 45minutové prohlídky se na stěny úzkých kanalizačních chodeb i větších podzemních dvoran promítají ukázky z filmu. Máte pocit, že tudy před chvílí skutečně utíkal padělatel penicilinu Harry Lime. Honička v kanalizaci je jedním z vrcholů filmu Třetí muž.

Už jsme však pod zemí dost dlouho. Pojďme se na chvíli nadechnout čerstvého vzduchu.

Z kanálu rovnou do kavárny

„Když se dnes podíváte kolem, Vídeň je čisté město s perfektní infrastrukturou. Všichni jsou tu tak nějak od pohledu šťastní. Tak tomu po válce rozhodně nebylo. Film Třetí muž to přesně vystihuje. Je to takový předobraz pozdějších filmů s Jamesem Bondem. Zajímavá zápletka a zároveň reflexe doby,“ říká Thomas Gottschall z vídeňských kanalizací.

Jeho kolega mezitím vyvádí z kanálu na povrch skupinku turistů. Mžourají do denního světla, sundávají helmy a jsou spokojení.

 Vlhko a tma. V tomhle se vídeňské podzemí nápadně podobá všem ostatním

„Bylo to bezvadné. Chodby v kanálu jsou sice úzké, ale neměla jsem strach,“ říká jedna z turistek. „Ten film jsem viděla hned několikrát. Chtěla jsem se tam dolů do kanálů vždycky podívat,“ dodává další.

Potrubí a chodby vídeňské kanalizace měří dohromady přes pět tisíc kilometrů. Do podzemního systému se přivádí obrovské množství vody z pohoří Vídeňský les. Záplava vody rozmělňuje splašky a neutralizuje zápach. I proto se dá v podzemí bez problémů dýchat a nemusíte se bát, že načichnete. Později v kavárně u obligátního Sacherova dortu na vás nikdo nepozná, že jste před chvílí vylezli z kanálu.


Zvětšit mapu: Vídeň láká na nevšední zážitek

autor: vob
Spustit audio