VIDEO: Jako Oscar Wilde. V nejlepším baru na světě najdete věčné mládí

Už podruhé za sebou se bar Artesian v luxusním londýnském hotelu Langham stal v žebříčku Drink International nejlepším podnikem svého druhu na světě. Z našeho pohledu je tahle informace o to zajímavější, že hlavním barmanem je tam Čech.

Místní barman Alex Kratěna mě nenechává ani vteřinu na pochybách, že je kromě barmana taky skvělý herec, vypravěč a psycholog. „Právě se chystám namíchat Forever Young, koktejl s velmi zajímavým příběhem,“ říká na úvod.

„Je inspirovaný Obrazem Doriana Graye, novelou Oscara Wilda, která vznikla právě tady v hotelu Langham. Oscar Wilde byl mimochodem jedním z místních štamgastů,“ upozorňuje. „Jeho Obraz Doriana Graye je příběh mladého muže posedlého krásou a věčným mládím.“

Čtěte také

Do baru Artesian, kde otvírají v 11 dopoledne, chodívá pestrá směsice lidí, která nemusí být nezbytně posedlá věčným mládím. Novináři, lékaři z nedaleké Harley Street, boháči z Mayfairu a samozřejmě hoteloví hosté.

„Snažíme se předvídat. Učíme se číst lidi. Čím lépe to dokážeme, tím lepší servis můžeme poskytnout,“ říká Alex. „Jako barmani prodáváme legální drogy a ruku v ruce s tím jde velká zodpovědnost.“

Barmani se stále učí

Alex Kratěna cestuje po světě, zkouší nové produkty, hledá novou inspiraci i nové talenty. A tak po jeho boku už několik let pracuje i další Čech, Roman Foltán.

„Když jsem kdysi nastoupil, neměl jsem žádné zkušenosti. Absolvoval jsem sice barmanský kurz, ale to bylo o tři roky dřív. Gastronomie se vyvíjí každým dnem, chceme-li tedy držet krok s dobou, musíme se neustále vzdělávat,“ soudí Roman.

Čtěte také

„Koktejly jsou jako řeč. Čím víc znáte slov, tím lépe dokážete mluvit. Čím více tedy znám ingrediencí, tím lepší koktejly umím připravit,“ doplňuje Alex.

Když už jsme zabrousili k mluvenému slovu… Hotel Langham pojí skutečně těsné pouto se slavnou BBC. Obě budovy byly za druhé světové války poškozené německým bombardováním a část rozhlasových studií se přesunula přes ulici sem, do hotelových prostor. „Koluje vtip o tom, že vše, co BBC po 2. světové válce odvysílala, vzniklo tady,“ usmívá se Alex.

Koktejl Forever Young má být poctou Oscaru Wildovi a jeho Obrazu Doriana Graye

Jako Oscar Wilde

Aby Alex s Romanem spojili všechny prvky příběhu Doriana Graye, navrhli pro koktejl Forever Young, složený z vodky, vermouthu, eukalyptu a maraschina, speciální servírovací soupravu se šikmým zrcadlem s otvorem uprostřed.

„Skrz otvor prostrčíme brčko. A abychom zapojili i čich, zapálíme k tomu malou opiovou tyčinku. To proto, že Oscar Wilde tu kouříval právě opium,“ ukazují mi barmani.

A tak jsem cucal osvěžující koktejl, čichal vonnou tyčinku a pozoroval v zrcadle, jestli nemládnu. Ano, Artesian Bar je dekadentní, je drahý, ale je originální. Pro nás tím spíš, že tam drinky míchají i dva sympatičtí Češi.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio