VIDEO: Legendární karneval v New Orleans vzali do své režie hipsteři

Právě dnes vrcholí dvoutýdenní karnevalové šílenství v New Orleans. Každoroční přehlídky nazdobených vozů jsou legendární a stále populárnější jsou i takzvané amatérské průvody. Na jednom z nich, který vytvořili nadšenci a fanoušci Star Wars a všeho podobně laděného, natáčela naše spolupracovnice Julie Urbišová.

Dostat se v sobotu večer do centra New Orleans je velká výzva. Zaparkovat se nedá v okruhu nejméně 10 bloků na všechny strany. Cíl je jasný: průvod Chewbacchus, který vyráží z malebné čtvrti Marigny, obývané vesměs mladými hipstery a podivíny, popisuje jeden z diváků Michael Bradley.

„Jsou to všichni mladí blázni, moje kamarádka například pracuje jako vědkyně u NASA. Tihle týpci všichni milují sci-fi, Hvězdné války nebo Pána prstenů a tenhle večer je pro ně událostí roku. Jsou schopni strávit třeba celý rok stavbou jednoho vozu.“

Michaela jsem potkala uprostřed ulice Frenchmen. Běžně se na tuto adresu chodí kvůli vyhlášeným jazzovým klubům, dnes je ale uzavřená a lemují ji davy diváků. Spousta z nich má na sobě kostým, vedou převleky různých mimozemských postav.

Během tříhodinového průvodu se střídají vozy ve tvarech různých vesmírných lodí poháněných obyčejnými bycikly s tradičními neworleanskými dechovkami, disco hudbou a jeden vůz má dokonce tanečnici na tyči. Je to přehlídka odvážných a nekonečných nápadů.

Karneval připomíná, jak je život krátký

S Joshem Pittsem a Jeffersonem Mossem jsem se setkala týden a půl před průvodem na zahradě, která připomínala spíš skladiště a dílnu v jednom. Vloni tady vznikla velryba Gilliam a letos mimozemská chobotnice Maurice.

„Dali jsme si závazek, že to letos zvládneme postavit za dva měsíce, ale jsme pěkně pozadu. Mardi Gras je tento rok poměrně brzy a nikomu se nechtělo pracovat ještě v předvánoční době,“ vysvětluje nervózně grafický designér Josh a doufá, že se vše nakonec stihne.

S Joshem Pittsem a Jeffersonem Mossem jsem se setkala týden a půl před průvodem na zahradě, která připomínala spíš skladiště a dílnu v jednom

Na příkladu jeho karnevalové skupiny, která má asi 20 členů, se dá vysvětlit, co karneval pro místní znamená. Jsou ochotni dlouhé týdny strávit sbíráním použitelného odpadu, vymýšlením detailů, malováním samotných plánů, nakupováním látek, světýlek a v lednových mrazech venku dokončovat už započaté dílo.

„Je to oslava života, připomíná nám, že život je hrozně krátký, tak proč alespoň pár týdnů v roce nevyrazit do ulic a naprosto nevyjet ze zajetých kolejí? Mě na tom nejvíc baví pozorovat, kolik lidí se zapojí, jak jsou všichni kreativní a společně tvoří zábavu pro stovky ostatních,“ popisuje Josh, původem z Virginie. Jak přiznává, poprvé do New Orleans zavítal právě na karneval a i kvůli němu se sem přestěhoval.


Je to oslava života, připomíná nám, že život je hrozně krátký, tak proč alespoň pár týdnů v roce nevyrazit do ulic a naprosto nevyjet ze zajetých kolejí?

„Hlavně že se zaplatí nájem“

Galaktická chobotnice Maurice nakonec za velkého nadšení do ulic vyjela, po dvou blocích ji ale zradilo ovládání a za stejně velkého zklamání musela z průvodu ven. Hned v pátek ale zase ožila v další z amatérských přehlídek.

Svítivá Maurice, dlouhá 5 metrů, obalená do třpytivé látky a poháněná kromě podvozku na kolečkách jen lidskými těly, přišla své tvůrce na zhruba 5000 dolarů. Trochu drahá zábava, mohlo by se říct. Když jde o Mardi Gras, v New Orleans se nad penězi nepřemýšlí, hlavní je, že se zaplatí nájem, říkají chlapi stavitelé. Tak ať žije Mardi Gras!

Spustit audio