VIDEO: Malý kousek Evropy uprostřed rodné země hypermarketů

Americký Seattle se může pochlubit jedinečnou památkou. Je jí trh Pike Place Market v historickém přístavu. Radnice města ho chtěla v 50. letech srovnat se zemí a postavit na jeho místě obří parkoviště. Náš zpravodaj ve Spojených státech Vít Pohanka je rád, že se to nestalo – a není sám…

Tržnice Pike Place Market bere ztečí všechny vaše smysly. Pouliční muzikanti navozují atmosféru časů dávno zašlých. Na nos útočí všudypřítomný pronikavý odér čerstvých ryb, který se mísí s vůní květin, grilovaného masa, čerstvého pečiva, zeleniny, cukrářských dobrot a já nevím čeho všeho ještě.

Pohled na zboží všeho druhu je pastvou pro oči. Nabízí se ochutnávky sýrů, vína, broskví, cukrovinek. A ti skuteční fajnšmekři ochutnávají i vzorky syrových ryb.

Čtěte také

Mike je trhovec se vším všudy. Jako impresário oslovuje kolemjdoucí a láká je ke svým pultům s ovocem a zeleninou. Některé svěří do péče jednoho ze svých tří prodavačů, jiné obsluhuje sám a rozpráví s nimi, přičemž tak nějak dokáže komunikovat i s dalšími potenciálními zákazníky.

Prodává tady už 41 let a na nedostatek zákazníků si nestěžuje. Obrat byl prý vždycky dobrý a rodinný podnik s hrstkou lidí na výpomoc sice nezbohatl, ale nikdy se také nedostal do nesnází. Pak už se však Mike omlouvá a láká další zákazníky na své vyhlášené broskve.

Barvy, lidé, vůně, chutě

Pike Place Market přežívá v historickém přístavu města Seattle už přes sto let. Jako jeden z nejstarších farmářských trhů ve Spojených státech je i turistickou atrakcí. Ale ne do té míry, že by zahltil návštěvníky prodejem předražených kýčovitých suvenýrů. I ty jsou tady k vidění, ale trh dlouhodobě přežívá díky odbytu místních.

Čtěte také

Koneckonců, turista by si jen těžko koupil syrového lososa nebo hovězí steak. Kde by si je připravil k jídlu? Přespolní návštěvník tady může nasát autentickou atmosféru a pak si labužnicky vychutnat oběd nebo večeři připravené z opravdu čerstvých surovin.

„Je tady tak živo. Tržnice je plná barev, lidí, vůní a chutí,“ vysvětluje Jonathan z Edmontonu v Albertě, co ho sem z nedaleké Kanady přitahuje.

Živoucí důkaz toho, že i v rodné zemi odosobněných super a hypermarketů a obřích klimatizovaných nákupních center můžete najít místa, která voní exotikou a domovem zároveň

„Na rozdíl od jiných amerických měst tady najdete daleko větší nabídku ryb a všech možných pochutin,“ dodává jeho manželka Dianne, proč je přitahuje právě Seattle.

Exotika i domov zároveň

Potkávám profesionálního pouličního muzikanta Gregoryho. Ten cestoval za hranice Ameriky jen jednou v životě. Ale návštěva Británie a hlavně Francie v něm zanechala hlubokou stopu. Rozhodl se proto přesídlit z rodného New Yorku na druhý konec země.

Jedině tady na trhu prý cítí podobnou atmosféru jako v Evropě – a to ho tady také už čtyři roky drží. Pike Place Market je prostě unikát. Živoucí důkaz toho, že i v rodné zemi odosobněných super a hypermarketů a obřích klimatizovaných nákupních center můžete najít místa, která voní exotikou a domovem zároveň.


Pike Place Market je prý malým kouskem Evropy v Seattlu

autor: vpo
Spustit audio