VIDEO: Monumentální obraz vtahuje diváka přímo do nitra bombardovaných Drážďan

V kulaté věži bývalého plynového zásobníku na okraji Drážďan je na železné konstrukci podél obvodních stěn pověšený obraz gigantických rozměrů. Na délku má 100 a na výšku 30 metrů. Tento panoramatický obraz vytvořil německý umělec Yadegar Asisi a ukazuje na něm zkázu Drážďan, které před 70 lety srovnaly spojenecké nálety se zemí během jedné jediné noci.

Celá kupole se v pravidelných intervalech ponoří do tmy – jako by byla hluboká noc. Ostré záblesky pak prosvětlují tmu – jako když vybuchují letecké bomby. Pak pomalu vystoupí celý obraz zničených Drážďan ze tmy.

„Pro mě je to obraz proti válce. Když se rozpoutá válka, může to skončit právě takto. Válka je způsob, kterým se problémy řešit nedají. A přestože to víme, vznikají stále nové války. Jako umělec chci tuto zkušenost zprostředkovat emocionálně,“ říká Yadegar Asisi.

Na drážďanském panoramatu pracoval několik let. Než začal malovat a kreslit, zkoumal historické fotografie, hovořil s pamětníky, rekonstruoval celistvý obraz zničeného města. Chtěl, jak mi říká, diváka zasáhnout, vtáhnout ho do této děsivé scény.

Čtěte také

„Panorama není jen obraz, je to prostor. Člověk má pocit, jako by ve scéně byl osobně. Takový zážitek pak snad diváka donutí přemýšlet,“ doufá.

Asisiho panorama je 360stupňové, je celé kolem diváka. A když jsem stál úplně dole, před 30 metrů vysokým obrazem, ztrácel jsem přehled, potřeboval jsem nejprve poodstoupit a potom vyjít po schodech uprostřed veliké místnosti na jakousi rozhlednu, abych viděl obraz v celku.

Duch starých Drážďan je nenávratně pryč

„Je to velmi působivé. Musím se přiznat, že sám mám potíže se v tom zorientovat. Ta nejdůležitější místa ale rozpoznávám,“ říká jeden z návštěvníků.

Starý muž se drží zábradlí a dívá se kolem sebe. Říká mi, že návštěva tohoto panoramatického obrazu oživuje řadu vzpomínek. Je totiž pamětník, bombardování zažil, tehdy mu bylo 12 let. „Bydlel jsem s rodiči na okraji města,“ vzpomíná.

„Frauenkirche? To jsou támhle ty dva sloupy,“ říká a ukazuje na ně rukou. „Ten kostel je už v troskách. A hned za ním je vidět Labe.“

Panoramatický obraz vytvořil německý umělec Yadegar Asisi

Starý muž mi ochotně vysvětluje, kde je Semperova opera, staré město, co už není vidět, protože je z toho jen halda sutě.

„Je to už sedmdesát let. Vybudovat město od základů byl neuvěřitelný výkon. Přestože řadu historických budov postavili znovu, ten starý duch Drážďan je nenávratně pryč.“

Drážďanská zkáza na vlastní oči

„Někteří lidé zůstanou před panoramatem sedět i čtyři nebo pět hodin. Ne aby se získali informaci, ale aby to mohli prožít,“ říká Yadegar Asisi.

Než se divák dostane do velké kupole, prochází dějinami. Protože zničení Drážďan předcházel nástup nacismu, rozpoutání druhé světové války a také jiná zničená města, Londýn, Coventry a další. I to k drážďanské zkáze neodmyslitelně patří.

Obraz má na délku 100 a na výšku 30 metrů
autor: Pavel Polák
Spustit audio