VIDEO: Neuvěříte, co všechno už má britský Jára Cimrman na svědomí

Pět zápisů v Guinnessově knize rekordů, úrazy, policejní zatčení a nekonečná spousta elánu, energie a ztřeštěných nápadů. Skoro se nechce věřit, že vynálezce a dobrodruh Colin Furze je skutečně Brit…

Můžeme ho směle označit za britského Járu Cimrmana. Na rozdíl od českého génia ale víme bezpečně, kdy se narodil, stejně jako to, že své stejně originální jako zbytečné vynálezy registruje (na patentovém úřadě) včas.

Jmenuje se Colin Furze a životní pojistku by mu asi nechtěla sjednat žádná zavedená pojišťovna. „Životní pojistku nemám. Zastávám názor, že pojištění je příznakem porážky. Když uzavřete pojistku, tak tím jakoby přiznáváte, že se vybouráte. To podle mě není správný přístup,“ vítá mě ve své dílně v městečku Stamford v hrabství Lincolnshire 33letý Colin.

Čtěte také

Na potvrzení své filozofie mi ukazuje stále ještě nezahojená předloktí po nedávném výbuchu plynu, který unikal z jednoho podomácku vyrobeného tryskového motoru. Mimochodem naturalistické záběry z procesu léčby můžete (stejně jako Colinovy vynálezy) najít na YouTube. Někdejší instalatér totiž celý svůj život natáčí na video.

„Vydělávám nějaké peníze z reklamy na YouTube. Z toho se nedá vyžít, ale pokryje to aspoň náklady na materiál. Jinak mi platí za vystoupení v televizi, za nějaké reklamní šoty a podobně. Rozhodně lepší než dělat instalatéra. Tam už jsem všechnu práci mohl dělat poslepu. Tohle je daleko větší zábava a taky trochu výzva,“ neskrývá.

Je libo dort do tváře?

Jedním z jeho vynálezů je třeba automatický konzumovač dortu. Colin ho u sebe v garáži očividně používal, všude na zdech vidím šplouchance čokolády. Vynález funguje tak, že se zapne motor, který roztočí vrtuli tvořenou osmi lžičkami. Ta vám porce dortu hází přímo do pusy – respektive do tváře.

Colin právě pracuje na vylepšení jednoho ze svých pěti příspěvků v Guinnessově knize rekordů, konkrétně elektrického nákupního vozíku, který je mimořádně oblíbený u britských důchodců.

Pekelné tryskové kolo a náš zpravodaj v jeho sedle

„Od té doby, co je na světě video s tímhle zlepšovákem, mi píšou důchodci, abych jejich vozítka taky vylepšil. Nevím, čím to je, ale většina pisatelů je z Kanady… Jenže ona je to ošemetná věc. Já bych jim rád pomohl, ale moje úpravy jsou docela nebezpečné a tihle lidé jsou třeba už vesměs invalidé, tak by to pro ně mohlo představovat smrtelnou hrozbu,“ směje se sympatický šílenec, který snad nenosí nic jiného než šedou košili s krátkými rukávy a kravatu.

Plamenomet na skútru? Policie nadšená nebyla

Colin Furze sestrojil taky nejrychlejší kočárek na světě, který má deset koňských sil a čtyři rychlostní stupně. Děti by ho evidentně milovaly, ale i Colinův syn Jake do něj směl nasednout jen v klidovém stavu. I vynálezce pojízdné, superrychlé toalety, kterou řídí se staženými kalhotami, si totiž občas vzpomene, kde jsou jisté hranice.

„Jednou mě napadlo namontovat na zadní část skútru plamenomet. Den po experimentu mě zatkla policie, která uviděla fotky pětimetrového plamene všude v novinách. Problém byl ten, že jsme snímky pořídili tady před domem, aby na fotce bylo vidět srovnání s jinými předměty. Vypadalo to dost vážně, byl jsem obviněný z držení střelných zbraní, ale nakonec se všechno vysvětlilo,“ vzpomíná na jeden z méně příjemných zážitků Colin.

Vynálezce v sobě objevil už v dětství, když začal speciálně upravovat svoje terénní kolo. Zlomovým činem pro něj byla stavba obří vatry z tisíců dřevěných palet. Vůbec to vypadá, že oheň a hraní si s ním představují v Colinově životě zásadní roli. I když jsem se ve vynálezcově dílně rozhlížel opravdu důkladně, jednu věc jsem tam nenašel. Hasicí přístroj…

autor: Jiří Hošek
Spustit audio