VIDEO: osmiletí školáci vystavují v londýnské Národní galerii. Vede je česká animátorka

Národní galerie v Londýně je slovutná instituce, kde si 361 dnů v roce můžete zdarma prohlédnout díla starých mistrů. Od této středy návštěvníkům po dobu čtyř měsíců nabídne dílko nové, pojmenované Vzpoura v akváriu. Není to obraz ani socha a autoři nejsou žádní mistři, a už vůbec ne staří. Roztomilou krátkou animaci vyrobily osmileté děti pod režijním dohledem české výtvarnice Dory Martínkové.

Francouzský malíř Georges Seurat by se asi hodně divil, kdyby viděl, jak malí kluci Jacob, Edward, Charlie a pár dalších kamarádů změnili a rozpohybovali jeho pointilistický obraz Koupání v Asniéres.

Malí školáci se zapojili do projektu Take One Picture, který se umění snaží přiblížit dětem. „Každý rok se vybere jeden slovutný obraz, který pak slouží coby odrazový můstek a inspirace,“ vypráví výtvarnice a počítačová animátorka Dora Martínková.

„Já namaloval tamhle toho chlapíka, hlavní postavu, a taky jsem ho namluvil,“ ukazuje mi Jacob a ve stručnosti popisuje děj nečekaného příběhu, kde hlavní hrdina schovává zvířátka a perníkového mužíčka před zlým kuchařem.

Čtěte také

„Myslím, že je to skvělý úspěch. Já chodím do Národní galerie celý svůj život. Viděla jsem tam spoustu výstav a kdokoli, kdo tam dostane svoje dílo, je pro mě hvězda. Řekla jsem o tom rodičům, sestrám a uspořádáme do galerie velký rodinný výlet, abychom se na animaci podívali,“ říká pyšně Jacobova máma Caroline.

Vzpoura v akváriu – podívejte se na animaci londýnských školáků!

„Myslím, že by rodiče měli začít brát děti do Národní galerie v co nejútlejším věku! Je to skvělá instituce, která vzdělává děti všech věkových skupin. Začínají snad už s tříletými dětmi. Galerie neustále pořádá akce, kde se děti dozvědí příběh, který se odehrává na obraze, a jaký příběh souvisí s namalováním díla,“ vysvětluje Caroline.

Stačí aplikace na tabletu

„Seuratův původní obraz je takový kreativní, opravdu se mi líbí, je skvělý! Ale technika? Místo abychom dělali souvislé tahy, museli jsme skoro všechno vytečkovat a to zabralo strašně moc času,“ nenašel v pointilismu zalíbení rozumbrada Charlie.

Edward umí rozpohybovat obrázky na tabletu

„Nemám žádný speciální program na svém počítači, ale mám staženou jednoduchou aplikaci na tabletu. Díky ní vždycky namaluju nějaký obrázek, vyfotím si ho, něco dokreslím, zase vyfotím, a takhle obrázky rozpohybuji,“ potvrzuje Edward moji domněnku, že se děti nevěnují animaci jen v kroužku s Dorou Martínkovou.

Pro ni je promítání Vzpoury v akváriu v Národní galerii takovou třešničkou na dortu a odměnou za trpělivou práci s často velmi neposednou drobotinou.

Pokud to do Národní galerie do 21. září stihnete, možná vás ve společnosti všech úžasných Monetů a van Goghů potěší trocha umělecké nedokonalosti a dětské nápaditosti naředěná v pozoruhodné Vzpouře v akváriu.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio