VIDEO: Rodilý Berlíňan změnil blízkovýchodní pochoutku k nepoznání. Prodává lososový kebab

Německá kuchyně, to není zdaleka jen eintopf nebo klobása se zelím. Najdete v ní jídla nejen tradiční, ale i taková, která vznikla díky poměrně nedávnému experimentování. Jako například lososový kebab.

V Německu si můžete pochutnat na nejrůznějších regionálních jídlech, ať už jsou to švábská, bavorská, falcká nebo bádenská. Turečtí přistěhovalci pak s sebou přivezli kebab, který si v Německu můžete koupit téměř na každém rohu. Rodilý Berlíňan Ronny Unger s tímto pokrmem začal experimentovat a stvořil lososový kebab. Napadlo ho to před třemi lety, když dostal výpověď z práce.

„Koupil jsem si přes internet malý elektrický gril se špízem na kebab za v přepočtu tisíc korun a začal jsem experimentovat. Asi tak dva měsíce. Pak jsem pozval kamarády, aby to ochutnali,“ popisuje zrod lososové varianty kebabu.

Je těžké si představit, že by se rybí filety dokázaly udržet pohromadě nabodnuté na rotujícím špízu. „Drží hlavně proto, že hotový špíz ještě před grilováním zabalím do fólie, ve které se všechno zmáčkne dohromady a docela spojí,“ prozrazuje tajemství výroby Ronny Unger.

Čtěte také

U stánku se za mě postavila do fronty zákaznice a má zájem o tuto rybí gastronomickou kreaci. „Není to můj první lososový kebab. Chodím sem pravidelně, protože mi chutná. Doslechla jsem se o něm v rádiu. A protože pracuji za rohem, chodím sem pravidelně,“ vysvětluje a uznává, že svou roli hraje exkluzivita. „Je to specialita, zvláštnost, kterou můžete koupit jen tady,“ upozorňuje ještě.

„Jde o první lososový kebab v Německu,“ chlubí se Ronny Unger, který si nechal tento pokrm patentovat. Cítí totiž podnikatelský potenciál. Před rokem začínal se dvěma spolupracovníky a jedním stánkem, dnes má stánky dva a spolupracovníky čtyři. Expanduje.

autor: Pavel Polák
Spustit audio