VIDEO: Skupina Lake Malawi chystá nové album. V Londýně nahrávala s tamním školním sborem

V jednom londýnském nahrávacím studiu se před pár dny sešla zvláštní sestava. Frontman české kapely Lake Malawi, dětský sbor jedné místní školy a zpravodaj Českého rozhlasu. Vlastně právě na téhle ose vznikla myšlenka, aby na nové písničce anglicky zpívající skupiny s názvem Bottom of the jungle zazněl originální anglický sbor. Domluva byla o to snadnější, že ve sboru zpívá i česko-anglická dívenka, která Lake Malawi zbožňuje.

„Jsem přesvědčený, že jejich nervozitu bezpečně vyváží jejich nadšení. Dvouhodinové zkoušení s nimi mě nabilo na celý další den,“ rozplývá se Albert Černý, frontman skupiny Lake Malawi. Vzápětí ale přiznává, že nahrávání s šestnácti dětmi dá taky pěkně zabrat.

Čtěte také

Albert Černý dělí svůj čas pravidelně mezi Česko a Británii. Zvukař Moritz Hausler z londýnského studia Assault and Battery už předtím s Albertem pracoval. S dětmi ve studiu má taky své zkušenosti. Myslí si, že je jedině dobře, že český zpěvák dopředu v dětském sboru nedělal selekci.

„Jednou jsem pracoval pro televizní show, kde právě dělali pěvecký casting malých holčiček, a říkali jim: ‚Ty nejsi dost dobrá, ty ano…‘ Bylo to hodně divné. Matky dětí byly strašně soutěživé a fakt to nefungovalo,“ konstatuje Moritz.

Dětský školní sbor ze soukromé školy Devonshire School při zkoušce v nahrávacím studiu

Na počátku byla fanynka

„Moc se mi líbí Lake Malawi,“ přiznává Holly, malá Čechoangličanka, díky níž se našla spojnice mezi českou kapelou a londýnskou soukromou školou Devonshire School.

„Byla jsem velmi překvapená, jak na to Hollyina škola zareagovala,“ popisuje ďívčina maminka Helena Whittle. „Holly je velká fanynka Lake Malawi a Alberta. Doma pořád zpívá, jejich písničky hrajeme v autě cestou do školy i ze školy.“

Myšlenka spojit školní sbor a českou kapelu nadchla i Tatyanu Niedingerovou, která vede dětský sbor na Devonshire House Prep School. „Byla jsem nadšená, když se nabídka objevila. Nezávisle na Albertovi jsme ve škole už asi rok přemýšleli o tom, že by náš sbor měl být schopen natáčet ve studiu.“

Studia se nebojíme

Když o natáčení písně pro Lake Malawi řekla dětem, byly unešené. Jsou to srdcem taky muzikanti a rády by po sobě zanechaly nějakou stopu.

„Na začátku mě to dost ohromilo. Není to jen tak být v profesionálním studiu vedle zpěváka slavné skupiny. Je to ale opravdu hezká zkušenost,“ svěřuje se Jos, jeden ze členů nebojácného dětského souboru, který ve studiu celkově udivil svým zpěvem i ukázněností.

Čtěte také

„Není to nic hrozného, je to zábava. Já jsem z dřívějška na studio zvyklá, takže se nebojím,“ dodává další sebevědomá zpěvačka Marsha.

Spolupráci si pochvaluje i Albert Černý. Nejvíc ho prý překvapilo, když se ho paní učitelka, která sbor vede, zeptala, jestli můžou jejich písničku zpívat i na soutěžích. „Chtějí ji zpívat i dál sami a z toho mám asi největší radost,“ říká český zpěvák potěšeně.

Albert Černý a děti z pěveckého sboru soukromé školy Devonshire School pod vedením Tatyany Niedingerové

A příště naživo!

Děti se ve studiu dokázaly několik hodin obdivuhodně soustředit a Albert s Moritzem si jejich nahrávky velmi pochvalovali. Ostatně tím kontakt české kapely s dětmi z Devonshire House Prep School nekončí.

Pokud to aspoň trochu půjde, zazpívají si děti s Lake Malawi písničku Bottom of the Jungle živě na jednom z budoucích britských koncertů české kapely.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio