VIDEO: Znovuzrození na ostrově Korfu. Mladá Češka se vstupem do kádě rozhodla pro nový život i nové jméno

Řecko, to nejsou jen olivovníky, starověké památky a průzračné moře, ale také pravoslavná církev. Svým křtem se k ní rozhodla připojit i čtyřiadvacetiletá Češka Petra Kozurková. Na řeckém ostrově Korfu její vstup do nového života sledovala s dojetím i její rodina.

Křest je v pravoslavném světě velkou událostí. Pravoslavný pop zpívá své naučené melodie a Petra se nesměle usmívá. K tomuto kroku se rozhodla úplně sama. Pravoslavné kostely ji prý magicky přitahují.

„Všechny starosti zůstanou venku a vevnitř v kostele se člověk cítí bezstarostný, bez problémů,“ říká s tím, že když má těžké dny, vnímá i pomoc andělů.

Před obřadem

Na Petřin křest se přijela podívat rodina a přátelé z Čech, ale také české kamarádky z Korfu a samozřejmě Petřin tatínek, který si otírá z tváře slzy dojetí: „Viděl jsem to poprvé. Je to krásné, jiné než v Česku.“

K náboženství neměl nikdy moc blízko, a tak Petru jako malou pokřtít nenechal: „Byla jiná doba, ani to nešlo," hodnotí a dodává, že s Petřiným rozhodnutím je spokojený.

Obrovskou podporu má mladá Češka i ve své mamince Evě, která se na Korfu provdala. „Jsem naprosto unešená a nadšená,“ raduje se. „Vyrostli jsme v době, kdy se křtění nenosilo. A když se k tomu moje dítě rozhodlo ve 24 letech, dojalo mě to natolik, že jsem udělala maximum, aby se nechala pokřtít tady.“

Za vším hledej muže

V Řecku se hlásí k pravoslavné církvi asi 95 procent populace. Církev má v zemi stále velký vliv. Pokud se chtějí manželé nechat oddat v pravoslavném kostele, je třeba, aby byli oba pokřtění.

Petra se pro křest na Korfu rozhodla nejen z lásky k Řecku, ale i kvůli blízkému vztahu, který má s maminčiným manželem Dimim. „Chtěla jsem se nechat pokřtít, aby byl Dimi jako můj opravdový otec,“ vysvětluje Petra a nepopírá možnost, že se v budoucnu možná také rozhodne v Řecku usadit natrvalo.

A pak přidává ještě jeden důvod, který jistě pochopí nejedna žena či dívka – v budoucnu by totiž chtěla mít svatbu v tamním v kostele.

Nový život, nové jméno

Petra vstupuje do kádě s vodou a kněz ji pomazává olivovým olejem, stříhá jí tři prameny vlasů a potom ji třikrát celou namáčí do vody. Petra odříkává vyznání víry v řečtině a pop je evidentně se svojí prací velmi spokojen.

Po bohoslužbě mi vysvětluje, že cizinci se tak často, aniž by k tomu měli nějaký pádný důvod, křtít nenechávají: „Mám radost, že díky Bohu si Pán povolává své lidi. A moc mě to těší.“

Čtěte také

Petra se převlékla z mokrých šatů do překrásné róby a těší se, že půjdou tuto významnou událost s rodinou náležitě oslavit. Kromě nových šatů má teď i nové jméno – Elefteria.

„To jméno mě překvapilo, ale vystihuje mě přesně,“ myslí si. V překladu její nové jméno znamená svoboda. A jak Petra na závěr říká, svůj život považuje za velmi svobodný.

autor: Pavla Smetanová
Spustit audio