Villa Shatterhand byla posledním domovem Karla Maye. Najdete tu skalpy i Vinnetouovu pušku

Necelé dva kilometry za Drážďanami stojí v obci Radebeul vila, která je na první pohled trochu jiná a vlastně vůbec nezapadá do okolní měšťanské selanky. U branky vyhlíží indián, na hlavě má čelenku z orlích per a v zahradě za vilou stojí lovecký srub. V tomto domě strávil poslední léta svého života Karel May a dnes tam má muzeum.

Mnohým z vás by se v této vile určitě rozezněla v hlavě známá melodie z filmů o pokrevních bratrech Vinnetouovi a Old Shatterhandovi. Zvlášť, když do domu vejdete. Nachází se tu totiž Vinnetouova stříbrná puška a také legendární medvědobijka Old Shatterhanda.

Vítejte ve vile Shatterhand

Ředitelka muzea Claudia Kaulfußová říká, že se dům jmenuje Villa Shatterhand a že ho tak pojmenoval sám Karel May. V prvním patře je pracovna spisovatele. Tak, jak ji Karel May zanechal. Jsou tu všechna první vydání jeho děl. A kromě nich slovníky, atlasy a příručky.

„Odněkud přece musel načerpat poznatky. Psal romány, které se odehrávají v dalekých krajích, na divokém západě nebo v Orientu, kde v době psaní nikdy nebyl. Později se tam podíval, ale to už měl většinu knih hotových,“ vysvětluje Claudia.

Na jeho stole leží velká mapa, ze které odhadoval vzdálenosti a podobu krajiny. Měl neuvěřitelnou fantazii. „Karel May jako dítě onemocněl a údajně přišel dočasně o zrak. Jeho babička mu prý hodně předčítala. Pravděpodobně tam se rozvinula jeho představivost a fantazie.“

Medvědobijka váží 10,5 kila

Ten dřevený srub na zahradě, který se v překladu jmenuje poněkud divně „vila medvědí tuk“, v sobě ukrývá zajímavou expozici. Medvěd, jelen, sob, puma, vycpané hlavy různých zvířat… Všechno sem ze svých pozdějších cest navozil Karel May, jeho druhá žena Klára nebo přítel Patty Frank. A jsou tady i skalpy.

Vinnetouova stříbrem pobitá puška

„Máme tu originály i kopie. Už tehdy se velmi profesionálně vyráběly skalpy z koňských ohonů, které se vydávaly za pravé, protože skalpy byly mezi bělochy žádané,“ říká Claudia. Dneska muzeum dostává žádosti od indiánských kmenů, aby jim ostatky jejich příbuzných vrátili a mohli je pohřbít.

A kde jsou ty pušky? Stříbrná puška Vinnetoua, medvědobijka Old Shatterhanda. Vyrobil je puškař v Drážďanech. Železem nešetřil. Medvědobijka má 10 a půl kila. Karel May o sobě tvrdil, že je Old Shatterhandem a patrně tomu i sám věřil. Proč? Spisovatel May vzbuzuje hodně otázek. O tom bude další zápisník, s předním německým mayologem.

autor: Pavel Polák
Spustit audio