Víte, jak dostat loď do skleněné láhve?

V Boltenhagenu u Baltského moře najdete zvláštní námořní muzeum a muže, který už víc než půl století staví modely lodí. Obdivovat můžete přes 200 exemplářů. Jak ale všechny ty bárky, plachetnice, parníky prostrkával hrdlem do láhví?

Pláže na Baltu praskají ve švech. Rekreanti si užívají na místní poměry nezvykle teplé počasí. Do malého námořního muzea a sousedící dílny Jürgena Kubatze v Boltenhagenu se v současných tropech nijak nehrnou. 67letý bývalý námořník má tak alespoň klid na svého koníčka.

Model nejprve na suchu

„Nejdřív jsem stavěl modely lodí. S tím jsem začal asi v deseti letech. Lodě v láhvi dělám tak 40 let,“ říká mi prošedivělý muž, který pracuje u úzkého dřevěného stolu. Právě vydlabává trup válečné lodi. Všude po stěnách visí nářadí, háčky, štětečky.

Čtěte také

„Musím mít speciální nářadí, pro práci na lodích v láhvi, například pinzety se speciálním zahnutím, jednoduše nářadí na míru,“ vysvětluje. Vždy mi bylo záhadou, jak je možné přes titěrné hrdlo dostat nebo postavit lodě nebo i jiné modely.

Zdaleka ne všechny modely zabraly stejně času

„Ukážu vám jeden model. Nejdřív se loď sestaví ‚na suchu‘. Pak se zase rozebere na díly, které se dají protáhnout hrdlem láhve, a pak se v lahvi zase slepí dohromady. U některých se plachtoví sklopí a v láhvi jen postaví,“ prozrazuje mi pan Kubatz pracovní postup. Rozhodně to není nic jednoduchého. Navíc může pracovat jen jednou rukou, tou druhou drží láhev.

Práce i na stovky hodin

„Malé věci člověk udělá za sedm až 10 hodin, na velkých stráví třeba 400 až 500 hodin. V průměru 30 až 40 hodin.“ Na poličkách, ve vitrínách jsou vystavené nejrůznější modely fregat, škunerů a rychlých kliprů. Celkem jich má pan Kubatz ve svém muzeu 230. Vyrobil jich ale podstatně víc.

„Obrovské množství, tak něco kolem dvou až tří tisíc,“ říká. Stavět modely v láhvi začal prý kvůli manželce, která si stěžovala, že velké modely se už nevejdou do bytu. Po odchodu do důchodu propadl své vášni naplno.

Muzeum suvenýrů od Baltského moře

Z části domu udělal muzeum. Dnes je jeho majitelem, průvodcem, sběratelem, modelářem a prodavačem. Modely si tu můžete totiž koupit nebo nechat vyrobit přímo na míru.

Čtěte také

„Inspiraci čerpám z knih, časopisů, některé lodě jsem viděl. Na zakázku vyrábím lodě, které si zákazníci objednají. Ale pro sebe dělám takové, které se mi líbí,“ doplňuje modelář.

Svou zálibou se navíc snaží nakazit i jiné. Ve své dílně pravidelně pořádá Dny pro děti. Aby si od moře kromě mušlí odvezly i nějaký další suvenýr. V parném počasí ale děti přeci jen dávají raději přednost skotačení ve vodě než náročnému koníčku. Jinak si ale Jürgen Kubatz na nedostatek návštěvníků ve svém domácím muzeu nemůže stěžovat.

autor: kls
Spustit audio

Související