„Všichni o nich mluví!“ Český Cirk La Putyka sklízí úspěch v Berlíně

Základem každého cirkusového umění je úžas nad tím, co všechno lidské tělo dokáže. Ke kořenům tohoto starého umění a také řemesla se vydává pražský cirkusový ensemble Cirk La Putyka. Jejich nové přestavení se právě proto jmenuje Kořeny – Roots. Nacvičili ho v Berlíně, kam se na půl roku přestěhovali. Jejich oficiální premiérové vystoupení sledoval také náš berlínský zpravodaj Pavel Polák.

„Všichni o nich mluví. Neznám žádného umělce, který by s nimi nechtěl spolupracovat. La Putyka je pro nás v této branži, v novém cirkusu, velmi zajímavá a důležitá kompanie,“ říká Anke Politzová, umělecká ředitelka divadla Chamäleon, která Cirk La Putyka do Berlína přivedla.

„Dostat se sem je něco neuvěřitelného. Odehrát 184 představení jako tady není něco, co by bylo na českých scénách obvyklé,“ říká principál Rosťa Novák.

„Viděla jsem jejich práci a seznámila se s nimi v jejich pražském divadle. My chceme v Berlíně ukazovat nejlepší cirkusové ansámbly na světě. Uvádíme ročně jenom dvě produkce. Dostat se k nám skutečně není jednoduché. Ale Cirk La Putyka jsme prostě chtěli,“ dodává.

Ke kořenům tohoto starého umění a také řemesla se vydává pražský cirkusový ensemble La Putyka. Jejich nové přestavení se právě proto jmenuje Kořeny – Roots. Nacvičili ho v Berlíně.

Z krize v tradičním cirkuse vznikl cirkus nový

Akrobatky a akrobati na jevišti, ale i v publiku, trampolína, obruč, hrazda, houpačka, bradla, stojky, kotrmelce, přemety, komické pády, ale i čísla, nad kterými divák v sále žasne… a kterým pravidelně tleská.

Cirk La Putyka se drží žánru nového cirkusu. „Naše produkce jsou trochu nekonvenční, protože soubor s námi stráví šest měsíců. Zároveň nechceme nakupovat show, které už existují. Chameleon vždycky hledá kreativní lidi, kteří mají chuť s námi něco vytvořit. Rosťa Novák měl téma, které chtěl zpracovat. Znělo to výborně, protože něco takového jsme ještě nikdy nedělali.“


„Nový cirkus reagoval na krizi v tradičním cirkuse, který pracoval s drezúrou zvířat, kde neexistoval příběh ani dramaturgie.ROSTISLAV NOVÁK, PRINCIPÁL

Představení se jmenuje Roots – kořeny. Mimochodem, je to druhý díl laputykovské trilogie – první díl s názvem Family – rodina, měl premiéru v Praze.

„Zajímají mě kořeny cirkusového umění – jestli se mění v rámci doby, nebo jsou stále stejný, jen v jiném hávu. Druhá možnost je samozřejmě správně,“ říká český principál.

Právě Kořeny mají i osobní význam pro Rostislava Nováka, který je potomkem slavného loutkářského rodu Kopeckých.

Ohromná konkurence

Před samotnou premiérou odehrál Cirk La Putyka 14 představení, během kterých svou show dolaďovala.

„Publikum v Berlíně je náročné, protože má velký výběr. Přestože jsme v Berlíně jediná scéna, která se koncentruje na nový cirkus, je v tomto městě ohromná konkurence.“

Za chvíli se rozhrne opona – a diváci v sále budou žasnout
autor: Pavel Polák
Spustit audio