Dejte hlas hlášce >> Dejte hlas hlášce >>

Vyčarujte si doma atmosféru rakouských Alp. Recept na pravé korutanské taštičky krok po kroku

Kasnudeln vzdáleně připomínají pirohy nebo italské ravioly - Foto: Viktor Daněk

Kasnudeln vzdáleně připomínají pirohy nebo italské raviolyFoto: Viktor Daněk

Atmoféru rakouských Alp si můžete připravit i doma. Náš reportér pátral po tom, jakou chuť mají Alpy, a zjistil to. Jako korutanské taštičky.

Jedna z mnoha horských chat v Alpách, kde si host může dopřát pravé korutanské taštičky, se jmenuje Pritzhütte a nachází se v okolí Katchbergu. Kuchyni tady má na starosti paní Sabine. 

 

Pokud na lyže zamíříte třeba do Alp v rakouských Korutanech, zkuste si dát Kasnudeln. Jsou to plněné těstoviny s typicky alpskou náplní.

Vložit na svůj web

„Děláme tady taštičky plněné masem s kysaným zelím, na sladko plněné mákem nebo jen s rozmačkanými bramborami. Nejtypičtější jsou slané tvarohové taštičky, ale dovnitř se dá dát skoro cokoliv. V Korutanech jsme na plněné těstoviny odborníci,“ říká usměvavá paní Sabine. 

Taštičky jsou dost velké, asi jako pěst, a tak jejich příprava není vůbec jednoduchá práce. Proto místní říkají, že teprve když se mladá dívka naučít Kasnudeln sama připravovat, může uvažovat o vdavkách. 

RECEPT: Kasnudeln plněné rozmačkanými bramborami

Náplň: Uvařte brambory a rozmačkejte je. Přidejte tvaroh, mátu, česnek, sůl a pepř, promíchejte a umačkejte kuličky. 

Těsto: Potřebujete mouku, vajíčko, olej a vodu – z toho vypracujete v podstatě nudlové těsto. To vyválíte, vykrojíme a náplň do něj rukou zabalíte. 

Povařte je v horké vodě, trvá to přibližně 8 minut. Podávejte s rozpuštěným máslem a se salátem. 

Na talíř se vejdou taštičky tak zhruba tři taštičky a chutnají skvěle. Zvlášť když vám k jídlu hospodský nejen natočí pivo, ale rovnou i zazpívá. „Zpívání je od malička můj koníček. Mám rád korutanské lidové písničky, ale vždycky záleží na náladě a na hostech,“ svěřuje se hospodský Andi Neuschitzer. 

Společnost se sešla veselá, a tak ještě po dobrém jídle rozlévá Zirbenschnaps – voňavý likér ze šišek borovice. Na zahřátí ideální, ale pozor, aby hostům neujela poslední drožka. 

Pro rakouské Alpy jsou typické ovocné nebo bylinkové likéry. Nejtypičtější je Zirbenschnaps, vyrábí se ze šišek alpské borovice zvané limba - Foto: Viktor Daněk

Autor:  Viktor Daněk
Pořad: Zápisník zahraničních zpravodajů  |  Stanice: ČRo Radiožurnál
Čas vysílání: neděle 09:05  |  Délka pořadu: 50 minut  
 

Nové články v rubrice

 

Diskuse

Český rozhlas si váží názoru posluchačů a má zájem o korektně vedenou diskusi. Vyhrazuje si proto právo skrýt příspěvky, které odporují dobrým mravům, jsou xenofobní, porušují platné zákony, poškozují dobré jméno Českého rozhlasu, nebo mají reklamní charakter.

Návod na použití diskusního systému DISQUS naleznete zde.

 
tyto komentáře používají systém Disqus

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2016 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace