Výstava o Pink Floyd bude hitem sezóny. Ukáže i rákosku, kterou dostal šest ran Waters

Na titul kulturní akce roku aspiruje v Londýně retrospektivní výstava věnovaná hudební skupině Pink Floyd. Připravuje ji proslulé Victoria and Albert Museum, které před časem uchvátilo mimořádně úspěšnou expozicí o Davidu Bowiem. Teď se chystá rozsáhlá sonda do doby, kdy se z dětí stali muzikanti a z muzikantů rockové legendy.

Málo známé nebo zcela neznámé nahrávky z londýnské undergroundové scény 60. let, propojení Pink Floyd se světem umění a designu a hlavně více než 350 předmětů ilustrujících historii světoznámé kapely. To je výstava, která bude od poloviny května k vidění v Londýně.

„Návštěvníci se ponoří do výstavy v polovině 60. let a jako první uvidí u vstupu repliku dodávky Bedford, se kterou Pink Floyd vyrazili z anglického venkova dobývat Londýn,“ popisuje hlavní kurátorka ojedinělé expozice Victoria Broackesová.

Čtěte také

I hudební skupiny mají DNA

Většina lidí podle ní zná Pink Floyd hlavně díky jejich nezapomenutelným pódiovým prezentacím a vizuálně dokonalým obalům desek. Víc než samotní členové kultovní kapely však promluvil do konečné podoby výstavy Aubrey Powell, který stál za řadou kultovních obalů alb Pink Floyd.

Aubrey kdysi v začátcích kapely vozil ve své dodávce první miniaturní světelnou show Floydů. „Cílem výstavy je vztáhnout přemýšlivé pojetí Pink Floyd k hudbě a obrazovém pojetí alb a vytvořit tak emoční profil skupiny. Myslím, že se DNA kapely opravdu podařilo zachytit,“ hodnotí Aubrey Powell.

Pink Floyd

Je to podle něj i díky chronologickému pojetí. „Postupovali jsme od alba k albu, abychom zaznamenali citové proměny Pink Floyd a schopnost skupiny o těchto citech umělecky psát. Nechybí ani zachycení společenských nálad, jako Thatcherovské éry nebo doby války o Falklandy,“ dodává.

Bubeník-archivář

Jak je právě pro Victoria and Albert Museum příznačné, výstava neukazuje jenom hudební a lidský vývoj Pink Floyd, ale zachycuje sociální, kulturní i politické trendy, které dobu Floydů a jejich tvorbu doprovázely.

Baskytarista a zpěvák Roger Waters tvrdí, že je to jednoznačně bubeník Pink Floyd Nick Mason, který byl neoficiálním archivářem kapely a má prý garáž napěchovanou hudebními relikviemi.

„Už nějakou dobu schraňuju fotky a videa týkající se Pink Floyd. Nikdy jsem ale nemyslel na to, že bych měl schovávat ručně psané poznámky k písničkám a podobné věci. Také nemám žádné staré nástroje, na které jsme kdysi hráli,“ přibližuje Nick Mason, jediný z Floydů, který prožil celou historii rockové kapely od jejích prvopočátků.

Watersova rákoska

Roger Waters, který přiletěl ze Spojených států, se těší, že se o sobě díky retrospektivní výstavě něco dozví. Návštěvníci prý uvidí i rákosku, kterou učitelé zlobivého Waterse v dětství trestali.


Zachovala se kniha trestů z té doby, kde se můžete dočíst, že jsem v roce 1959 dostal šest ran za rvačku. Na to jsem nesmírně pyšný!ROGER WATERS

„Naštěstí to byla dost chatrná rákoska, protože tehdejší ředitel chlapecké střední školy v Cambridgeshire nebyl velkým fandou tělesných trestů. Zachovala se kniha trestů z té doby, kde se můžete dočíst, že jsem v roce 1959 dostal šest ran za rvačku. Na to jsem nesmírně pyšný!“ směje se Roger Waters.

Výstava s názvem Pink Floyd – Jejich tělesné pozůstatky začíná 13. května a potrvá do 1. října. Lístky v základní ceně 20 liber jsou v prodeji už teď. Lze doporučit pořídit si je předem, zájem návštěvníků se očekává obrovský.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio