Whisky bar, kde si určitě vyberete

Když máte chřipku, pověste klobouk na věšák, lehněte si do postele a pijte whisky tak dlouho, dokud neuvidíte klobouky dva, nabádá lidová moudrost. Zavedeme vás do baru, po jehož návštěvě by mohlo hrozit, že napočítáte klobouků i více. I když spíš než opilci ho navštěvují skuteční znalci tohoto destilátu. Jde totiž o největší whisky bar na světě.

"Máme tu něco mezi 2,5 tisíci až 2,8 tisíci druhů whisky. Nedělal jsem teď inventuru, takže přesné číslo nevím. Je to největší sbírka na světě. Všechny whisky jsou samozřejmě v nabídce, normálně k pití," říká mi číšník uprostřed ďábelského Devils Place Whisky baru. Samotný bar není nijak velký, dvě menší útulné místnosti v suterénu hotelu Waldhaus na břehu jezera ve Svatém Mořici.

"Nejoblíbenější jsou whisky, které jsou vyráběny přímo pro nás. Například tady ta pochází z jedné z menších destilérek ve Skotsku. Je to 13 let stará Etradau. Velmi dobrá za velmi dobrou cenu," ukazuje mi barman na jednu ze stovek lahví zdobících stěny podniku.

Whisky, whiskey, nebo bourbon?Whisky je alkoholický nápoj destilovaný z obilovin - a podle znalců nechutnají žádné její dvě značky stejně. Tisíce druhů whisky, které existují, bývají obvykle rozdělovány do tří nejznámějších skupin:a) Skotská whisky: nejčastěji bývá dvakrát destilovaná z ječmene, který byl vysušen nad rašelinou. Minimální doba zrání skotských whisky jsou tři roky.
b) Irská whiskey: tradiční irská lihovina se od skotské liší v tom, že irské sladovny nepoužívají rašelinový oheň. V irských whiskey tak chybí rašelinový tón.
c) Bourbon: americká whisky pocházející ze státu Kentucky obsahuje nejméně 51 procent kukuřice.Ostatní druhy whisky (např. kanadská apod.) bývají souhrnně označovány jako whisky. Tohoto názvu bylo pro větší přehlednost použito i v příspěvku o největším whisky baru na světě. Slovo whisky tak zde slouží jako zastřešující pojem pro všechny druhy tohoto alkoholického nápoje.

Prohlížím si pořádně tlustý nápojový lístek. Nejlevnější panák je za 5 franků, najdete tu sklenku za 6,50 i za 38. Která whisky je nejdražší? "McEron, ročník 1978. Sklenka přijde na 9999 švýcarských franků," prozradil číšník. Panák v přepočtu za 17 tisíc. Chtěla bych vidět toho, kdo si takové pití dopřává.

"Za dobu mého působení si ji zatím nikdo neobjednal, a to tu dělám tři roky," usmívá se číšník. Ve vitrínách jsou lahve nejen ze zemí, kde se whisky tradičně vyrábí, jako jsou Skotsko a Irsko, ale také z Indie, Thajska, Číny, Japonska, Německa.

"Jednu tu máme taky z Česka," ukazuje číšník. V okamžiku, kdy si prohlížím českou zástupkyni z Dolan, přichází majitel baru pan Claudio Bernasconi. Kde se zrodil ten nápad? "Asi před 25 lety. Nejdřív jsem měl největší whisky bar ve Švýcarsku, pak v Evropě a nakonec jsme od roku 1996 v Guinnessově knize rekordů jako největší whisky bar na světě," prozradil.

Ovšem bez lásky k živé vodě, jak se v minulosti destilátu říkalo, by sbírka pana Bernasconiho asi nevznikla. K prvnímu kontaktu došlo v mladickém věku, kdy při pobytu v Indii používal whisky jako prevenci při čištění zubů. Od té doby zlatistvý nápoj pije pravidelně.

"Každý den před spaním jednoho panáka whisky a člověk pak dobře spí," radí pan Bernasconi. "Je to úžasné pití," dodává. A co říká tomu, když někdo míchá třeba whisky s colou? "To pak nabízíme walkera nebo ballantinku, dražších druhů je na to škoda," doplňuje.

Hosté Devils Place Whiskey baru

Právě za těmi exkluzivnějšími vyráží švýcarský sběratel každoročně do světa. Některé mu však přivážejí i samotní hosté. Těch mimochodem právě dnes v baru příliš není. "Dnes je klidno, protože venku je sněhová kalamita. Ale normálně tu v zimě nenajdete místo k sezení," vysvětluje.

Pan Bernasconi by o whisky zřejmě dokázal vyprávět celé hodiny. O tom, že whisky může chutnat po jablcích, datlích, fících, ale i čokoládě nebo dýmu. "Znám všechny druhy, které tu mám, ale osobně jsem vyzkoušel jen něco kolem tisícovky značek. Tohle je 14 let stará, speciálně stáčená whisky, absolutně fantastická, zvláště pro ženy, chcete ochutnat?" nabízí.

Jako dobrý znalec musí pan Bernasconi vědět, že whisky je nápoj, který buď milujete, anebo ne. A protože patřím k té druhé skupině lidí, o zkušenost, zda ta absolutně fantastická whisky je nasládlá, ovocná nebo třeba mírně kořeněná, se nemohu podělit.

mapa
Zvětšit mapu: Hotel Waldhaus ve Sv. Mořici
autor: kls
Spustit audio