Z klasické zotavovny se pro skupinku Čechů stal splněný rakouský sen

Splněný sen vypadá pro každého jinak. Pro někoho třeba jako omšelá horská chalupa uprostřed Rakouska. Tenhle sen si splnilo několik desítek českých nadšenců, kteří před pár lety boudu koupili a jezdí tam na dovolenou. Už není omšelá, protože ji Češi opravili. A ubytovací kalendář je plný prakticky celý rok.

Kdo přijede na chatu ráno, toho přivítá vůně domácích rohlíků. A každého návštěvníka potěší i české, tedy nízké ceny na baru.

Chatu mi ukazuje Michal Blažek, jeden z asi 40 spolumajitelů, kteří tu trávili dovolenou už spoustu let předtím, než jim to tu začalo patřit. Všichni dohromady si říkají snílci.

Z klasické zotavovny se stal splněný sen

„Byl to náš sen. Jezdili jsme sem dlouho lyžovat a všem se nám tu líbilo. Jednoho dne přišel e-mail, že je chata na prodej – a s dotazem, kdo do toho jde,“ vzpomíná Michal Blažek.

Češi už tu tráví svoji třetí zimu jako majitelé. Bouda byla původně klasickou odborovou zotavovnou. Společné sociální zařízení je na patře a z jídelny dýchají minulá desetiletí.

Noc přijde v zimní sezóně asi na tisíc korun, české ceny jsou i na baru a půllitr piva tu stojí o polovinu méně, než bývá v Rakousku obvyklé. To by mohlo vadit rakouským hoteliérům, kteří by proti levné české konkurenci neměli šanci. Michal Blažek však vysvětluje, že Češi nikomu do zelí nelezou.

Spokojení čeští rekreanti, mezi nimi i někteří majitelé chaty

„Nechceme Rakušanům konkurovat. Musíme tu s nimi žít, proto s nimi nejdeme do cenové války. Nemáme tu potřebu,“ vysvětluje.

Ani mladí se tu rozhodně nenudí

Do hovoru se vkládá i Zdena Velenská, další spolumajitelka, původně zdravotní sestra. Ta se tu na chatě stará o pekárnu a o to, aby to tu vůbec dobře šlapalo, když je dům plný.

„Ze začátku tu letní sezóny byly velmi slabé. Měli jsme málo klientely. Návštěvníci se však vracejí a přivádějí další lidi. Třetinu letní sezóny tak už máme obsazenou,“ podotýká.

Po rodičích sem začínají jezdit i jejich děti. U stolu v jídelně sedí Katka a Katka, marně na nich však hledám znuděný výraz z rodinné dovolené.

„Rozhodně tu nejsme kvůli rodičům. Líbí se nám tu. Je to tu větší, máme rády místní sjezdovky,“ vysvětluje jedna z obou Katek. „Já zbožňuji zdejší jídlo. Tady si vždy přivstanu na rohlíčky,“ směje se druhá Katka.

Lyžařské středisko Tauplitz je přímo za chatou

Nejdůležitější jsou společné zážitky

Chata ve výšce 1650 metrů nad mořem leží přímo na sjezdovce. Lepší polohu byste hledali těžko. Patří do lyžařského střediska Tauplitz ve Štýrsku. Lyžuje se tu od prosince do Velikonoc. Na parkovišti pod chatou zrovna rekreanti vykládají náklaďák s plzeňským pivem.

„Na začátku sezóny sem navezeme tak dvanáct tun jídla, hlavně trvanlivých věcí. Zbytek se dokupuje tady. Je nesmysl kupovat maso v Česku. A co se týče piva? Češi zkrátka jsou pivní národ,“ říká Michal Blažek.

Není to jen výhodná cena a krásný výhled z okna, co sem Čechy táhne. Jsou to prý hlavně společné zážitky posbírané za skoro 20 let, tedy něco, co vám nenabídne žádný, ani sebevíc luxusní hotel.


Zvětšit mapu: česká chata je ve štýrské oblasti Tauplitz

autor: vob
Spustit audio