Z pompézní Janukovyčovy vily je turistická atrakce. Hřivny tu létají sem a tam

Je to půl roku, co Ukrajinci poprvé trochu šokovaní překročili práh prezidentské rezidence u Kyjeva. Opulentní sídlo s pozlacenými částmi interiéru si nechal postavit prezident Viktor Janukovyč, kterého později z funkce vyhnaly protesty na kyjevském Náměstí nezávislosti. Janukovyč utekl do Ruska, jeho osobní, skoro 150hektarová říše s obrovským parkem ale zůstala. Dnes je z ní turistická atrakce, která přibyla do katalogů cestovních kanceláří. Za docela rozumné vstupné tam můžete krmit i prezidentovy rybičky.

Penzisté z Kyjeva si zrovna koupili kelímek s granulemi. Teď stojí nad umělým splavem a čekají, až si pro svačinu přijedou první pstruzi duhoví. Trvá to jen pár sekund a ryby už čeří hladinu.

Kelímek s krmením stál symbolických 10 hřiven. Průvodce ochotně přispěchá i s informací, že sám Viktor Janukovyč nebyl žádný vášnivý rybář. Mnohem víc ho lákala relaxaci v bani, v parní lázni, kterých je v areálu rezidence hned několik. Do jedné se můžeme jít podívat. Pochopitelně za symbolických 20 hřiven.

Osobní baňa Viktora Janukovyče strčí do kapsy většinu welness center. Zařízená je v podobně luxusním stylu jako všechny ostatní budovy v areálu.

Z někdejší rezidence Viktora Janukovyče je dnes turistické lákadlo pro všechny

Je libo prohlídku? Za „symbolických“ 200 hřiven

Kyjevská penzistka je tu už podruhé, ale neskrývá nadšení a chce se sem ještě vrátit. Každému doporučuje, aby si to tu prohlédnul, a chystá se ještě na sedmikilometrovou projížďku golfovým vozítkem. Dole u Dněpru je prý krásné nábřeží.

Elektromobily dřív vozily hosty Viktora Janukovyče na golfové hřiště. Dnes v nich sedí turisté a kroutí v úžasu hlavami kolem dokola. Za symbolických 50 hřiven.

To všechno poté, co jste zaplatili 20 hřiven za vstup do areálu. Jsme tu tedy půl hodiny a už jsme z peněženky mohli vytáhnout rovnou stovku hřiven, v přepočtu asi 160 korun. A to ještě na zavřených dveřích hlavního domu visí cedulka s nápisem: „Prohlídka možná po telefonické domluvě – 200 hřiven“.

Čtěte také

Národní dědictví

Samotné 20hřivnové vstupné u brány ale návštěvníkům připadá víc než férové, a komu stačí pohled na krásný park a na budovy zvenku, víc platit nemusí.

„Za údržbu celé téhle krásy je to dobrá cena,“ říká manželský pár, který vypadá, že si vyrazil na obyčejný výlet. Ve skutečnosti jsou to uprchlíci z Krymu, od března anektovaného Ruskem. Uvědomují si, že tohle místo je hodně rozporuplné.

„To všechno postavili za veřejné peníze, pro jednoho člověka. Na druhé straně, je to důkaz, že Ukrajinci taky mají šikovné ruce, je to národní dědictví.“

Z někdejší rezidence Viktora Janukovyče je dnes turistické lákadlo pro všechny

Abychom nezapomněli…

Proruský exprezident Viktor Janukovyč vlastnil sice formálně v celém areálu jen pár hektarů, v nejasných majetkových vazbách ale figurovaly firmy blízké jeho rodině. V Mežyhirji se utopily desítky milionů dolarů. Na terénní úpravy i na luxusní vybavení domů.

Legendární je hlavně zlatý bochník chleba, který se našel na stole v hlavní budově. Makety bochníku se dodnes prodávají na Majdanu jako malé klíčenky. A z Kyjeva míří do prezidentské rezidence každý den turistické autobusy, třeba z agentury Zajímavý Kyjev, kterou vede Arsenij Fromin.

„Udělal bych tam muzeum, abychom nezapomněli a aby naše děti v budoucnu nenechaly řádit v politice takového zloděje. Jsou to naše dějiny, musíme si je pamatovat,“ říká.

Arsenijova slova potvrzuje jeho vlastní ceník. Agentura chce za pětihodinovou exkurzi do Mežyhorje 150 hřiven a to není žádná zlodějská cena.

autor: vob
Spustit audio