Za obveselování davů zaplatili krutou daň. Teď si „tančící medvědi“ užívají zasloužený důchod

Medvěd hnědý váží až půl tuny, a když se postaví na zadní, může se na svět dívat i z třímetrové výšky. Člověk si ho přesto dokázal ochočit, často ale krutým způsobem.

Medvědi v řetězech, kteří tančili na zvuk cikánských houslí, patřili ke koloritu například Bulharska. Medvědaření už je několik let v této balkánské zemi zakázané. Utrápení huňáči si teď díky unikátnímu projektu užívají zasloužený důchod. Svůj Park tančících medvědů mají v pohoří Rila.

Každodenní bití a strach. To už je minulost

Zrovna se rozpršelo a já sleduju přes plot v lese obrovského medvěda. Nelogicky pobíhá sem a tam. Má trochu divné pohyby, teď se staví na zadní a o strom si drbe svá mohutná záda.


Medvědáři svým svěřencům vytrhali nebo obrousili zuby, strava proto sestává spíše z chleba a zeleniny.

„Nejvíce zdravotních problému je psychických. Medvědi jsou velmi silná zvířata a jejich majitelé ani neskrývali, že je každý den bili, aby u nich měli respekt,“ popisuje veterinář Vasil Madolev neradostnou minulost zdejších medvědů.

Na chování některých zvířat jsou psychické poruchy vidět. V parku má veterinář k dispozici operační sál a snaží se utýraným zvířatům trošku ulevit aspoň od fyzických bolestí.

Až 8000 eur za medvěda

„Medvědy jsme od majitelů vykoupili za peníze. Myšlenka byla taková, že si ti chudí lidé za peníze začnou nějaký nový byznys. Platili jsme majitelům od tří do osmi tisíc eur,“ vysvětluje Vasil systém, jak všech 27 registrovaných tančících medvědů v Bulharsku vykoupili.

„Pokud vím, většina z těch majitelů, od kterých jsme medvědy vykoupili, odešla s penězi, které jsme jim dali, do Itálie, do Belgie, emigrovali se svými rodinami.“

Zajímá vás, jak vypadá zasloužený medvědí důchod? Podívejte se na fotky a poslechněte si celou reportáž v připojeném audiozáznamu!

autor: mac
Spustit audio