Za války sloužily jako sexuální otrokyně, dnes marně čekají na omluvu

V korejštině se jim říkalo „hanbu“. Hanbu a stud tyto Korejky po celý život pociťují. Pracovaly totiž jako nedobrovolné sexuální pracovnice pro japonské vojáky za druhé světové války. Tyto ženy už více než 68 let čekají na omluvu nebo odškodnění.

Už více než 23 let chodí paní Bok-dong Kim protestovat před japonskou ambasádu v Soulu. Doprovází ji obvykle několik dalších žen. Ty, stejně jako ji, za 2. světové války odvlekli a zneužívali japonští vojáci.

„Byla jsem velmi mladá, když mě odvedli z domova. Osm let jsem pracovala jako sexuální otrokyně na frontě. Přišla jsem o mládí i iluze. Dodnes si pamatuji utrpení, které válku provázelo. Utrpení všeho druhu,“ vypráví mi 87letá paní Kim.

Paní Kim bojuje za řadu dalších žen

Když si spolu povídáme, její vrásčitá tvář hoří odhodláním. Protestů proti japonskému zneužívání se prý nikdy nevzdá. Tedy dokud se Tokio neomluví a nevyplatí alespoň posledním žijícím postiženým kompenzace.

Čtěte také

„Věřím, že japonská vláda už nebude dále marnit čas a náš problém vyřeší co nejrychleji. Chci oficiální omluvu a finanční odškodnění. Dostanu-li nějaké peníze, věnuji je do fondu pomáhajícímu ženským válečným obětem. Na světě je pořád pácháno na ženách mnoho násilí,“ říká smutně paní Kim.

Ukradená nevinnost

Svůj boj vzdát nechce za žádnou cenu. Vede jej také za tisíc dalších žen, které otročily japonským vojákům. Osmdesát až devadesát procent ze všech z nich byly Korejky, zavlečené do všech koutů Asie a Tichomoří.

„Odhadujeme, že za války Japonci využívali k nucené prostituci až 200 tisíc asijských žen. V 90. letech se u nás zaregistrovaly dvě stovky postižených Korejek. Do dneška jich žije už jen 58. Čas utíká, stejně jako šance na jejich odškodnění,“ vysvětluje zástupkyně z Organizace pro lidská práva Yoon Mee-Hyang.

Podmínky v armádních nevěstincích nemají obdoby

Proč vlastně docházelo k únosům a lživým náborům mladičkých Korejek na práci sexuálních otrokyň? Japonská armáda tak údajně chtěla snížit počet znásilnění civilistek a šíření pohlavních nemocí mezi vojáky. Brutalita a nehumánní podmínky, které v těchto armádních nevěstincích panovaly, však neměly a nemají na světě obdoby.

„Dívky musely denně uspokojit zhruba deset mužů, o víkendu více. To před jejich kójemi stály řady vojáků s už staženými kalhotami. Muži nebrali ohledy na těhotné, nemocné ani menstruující ženy,“ líčí hrůzy paní Yoon.

Hodina potěšení stála japonského vojáka v průměru dva až pět korejských wonů, v přepočtu to je dnes asi jedna česká koruna. Peníze šly do kapes zřizovatelů armádních nevěstinců. Dívky nedostaly zaplaceno nikdy nic, často musely vojákům také zdarma prát a uklízet.

Bývalé sexuální otrokyně se dožadují omluvy a kompenzace

Většina žen už se kompenzace ani omluvy nedočká

Po válce navíc mnoho z nich odcházející vojáci zabili nebo ponechali svému osudu. Většina důkazů o zvěrstvech, která japonská armáda páchala, byla zničena. Tokio proto skutečnosti může popírat.

„Japonsko na naše stížnosti nikdy oficiálně neodpovědělo. Před několika lety nám však na japonské ambasádě v Soulu otevřeli a přijali naše prohlášení. Věříme tedy, že s narůstajícím tlakem se Tokio jednou bude muset k problému vyjádřit a vyřešit ho.“

Nedostatek důkazů a slovo proti slovu. Korejské dívky totiž do japonské armády často odcházely sloužit i dobrovolně. Zda opravdu věděly, o jakou práci půjde, dnes těžko někdo zjistí. S ubíhajícími lety to navíc vypadá, že většina žen se ani možné kompenzace nedožije…

autor: kpr
Spustit audio