Zázrak, nebo výplod dětské fantazie? Zjevení Panny Marie na slovenské hoře Zvir věřící stále táhne

Slovenská hora Zvir přitahuje ročně statisíce věřících. Právě tady se měla před 26 lety zjevit třem dětem z blízké vesnice Litmanová Panna Marie. A objevovala se údajně dalších pět let. Vatikán dodnes tato zjevení zkoumá. Jak to na místě vypadá dnes?

V dřevěné kapli na louce pod horou Zvir potkáte několik desítek věřících. Bohoslužba se tady bez výjimky koná každý den. Právě v této původní dřevěnici se v létě 1990 schovaly a modlily tři děti. Sestra tehdy 11leté Ivetky Korčákové vzpomíná, co se dělo pak.

„Velmi dobře si na to pamatuji. Sestra, to 11leté děvče, přišla domů, otevřela dveře, velmi plakala a prosila, abychom se modlily s matkou svatý růženec. Řekla nám, že viděla krásnou paní, která vypadá jako Pana Marie na obraze v kostele,“ vypráví.

Zpráva o údajném zjevení Panny Marie se zanedlouho rozšířila po celém Slovensku. Na palouk, kde se měla dětem ukázat poprvé, se začala pravidelně vracet. „První půlrok se zjevovala každou neděli a každý pátek, takže velmi často. První zjevení se událo 5. srpna a poprvé k Ivetce promluvila v září,“ vybavuje si její sestra.

Byl to chaos, přibližuje sestra Ivetky

Od té doby přicházely na horu a také k malé Ivetce tisíce lidí. Někteří žádali o pomoc, o zprostředkování rady od Panny Marie, jiní ale údajná zjevení zpochybňovali. „Na to člověk nebyl připravený, na názory, na to vysmívání. Byl to chaos a člověk nevěděl, jak reagovat. Určitě jsme nebyli povolaní k tomu, abychom ty lidi přesvědčovali,“ domnívá se.

Čtěte také

Takzvaná zjevení a poselství Panny Marie trvala pod horou Zvir až do srpna 1995, kdy se údajně ukázala naposledy. Přímo na horské louce se tehdy sešlo na 100 tisíc věřících. Posléze na místě církev vybudovala kapli a prohlásila toto místo za poutní.

Zopakuje se zázrak?

„Na začátku sem lidé přicházeli kvůli zjevením, dnes sem lidi táhne duchovní síla místa a možnost pravidelných modliteb,“ vysvětluje kněz Michal Leščišin, správce celého areálu.

Takhle dnes vypadá areál místa údajného zjevení Panny Marie

Obě dívky, které údajně komunikovaly s Pannou Marií, dnes žijí v Anglii. Sestra Ivetky na horu Zvir a do kaple přichází každý den. Věří, že se zázrak může opakovat.

„Panna Marie předala sestře jedno tajemství, které ale ona nikomu doposud neprozradila. Myslím si, že pokud přijde, tak to bude proto, aby to tajemství lidem řekla. Jestli se to stane, je v rukách božích,“ uzavírá.

autor: pev
Spustit audio