Že jsou vídeňské vánoční trhy nasáklé punčem, Čechům nevadí

Heslo, kterým se každoročně řídí tisíce Čechů, zní: Když do Vídně, tak před Vánocemi. Rakouská metropole je Čechů plná i letos. Vídeňský dialekt se v ulicích pěkně míchá třeba s jihomoravským. Někdy na vás promluví česky dokonce i stánkař na adventním trhu. Někteří Vídeňané mluví o trzích trochu s despektem. Prý už tam komerce dávno vyhrála nad vánoční atmosférou. U Čechů se však předvánoční Vídeň o svoje renomé bát určitě nemusí.

Adventní trh Spittelberg patří ve Vídni k těm vyhlášeným. Jeho srdcem je úzká ulička plná lidí, kde vás to na jednom konci vcucne a na druhém zase vyplivne. Jste chudší o pár eur utracených za něco teplého, zato bohatší o intenzívní vánoční zážitek.

„Jsme tu poprvé, proto nám nevadí, že jsou zdejší trhy už zprofanované,“ dozvídám se od skupinky Čechů, kterou potkávám. „Byli jsme v Drážďanech a známe trhy v severních Čechách. Ve Vídni však jsme poprvé. Je tu moc hezká atmosféra.“

Zatímco většina Čechů jezdí před Vánocemi peníze na vídeňské trhy utratit, někteří krajané se je tu snaží i vydělat, aspoň skromně. Třeba Marta, která ve Vídni studuje.

Marta si ve Vídni na trzích přivydělává

„Odepsala jsem na inzerát, pozvali si mě na pohovor a zjistili, že umím vařit i mluvit německy,“ popisuje dívka, která právě připravuje nějakou vánoční dobrotu. „Líbí se mi to. Kolektiv je tu skvělý a lidé jsou moc milí.“

Vzhůru na vánoční bazar

Hlavní proud návštěvníků odtéká dál do centra města, já však uhýbám na metro a mířím na předměstí. Cestou přemýšlím, jak že to psali v novinách. Devět z deseti Rakušanů letos podle průzkumu plánuje navštívit některý z adventních trhů. Zároveň řadě domácích leze komerční vánoční idyla na nervy. O největších vídeňských trzích s mírnou ironií říkají, že jsou nasáklé punčem.

To, co hledám v tovární hale daleko od centra města, je tak trochu jiný adventní trh. Pořádají ho vídeňští popeláři. Už 20 let nabízejí k odprodeji cokoli použitelného, co našli ve smetí: od nábytku přes nádobí až po elektroniku. Letos poprvé udělali i vánoční verzi.

K dostání jsou tu použité umělé stromečky, vánoční ozdoby a dekorace, všechno za symbolickou částku. Lidé můžou nepotřebné věci odevzdávat na 20 sběrných bodech ve Vídni.

Pro mnohé Vídeňany jsou zdejší trhy příliš nasáklé punčem

„Každý den k nám do bazaru přijede plný náklaďák věcí na prodej. Představte si, že by to šlo všechno do smetí. Za pár let bychom se ztráceli v horách haraburdí,“ říká jeden z prodavačů Muhamad.

Jeho šéf Wolfgang přizvukuje: „Naše filozofie je jednoduchá. Lepší je vracet věci do oběhu než produkovat odpad, který pak musíme ještě třídit.“

Čechům se ve Vídni líbí

Ale pojďme zpátky do centra města. I tady se dají najít volnější místečka a není potřeba hned chodit na největší, nejznámější, ale podle zasvěcenců zdaleka ne nejlepší vánoční megatrh před vídeňskou radnicí.

„Přijeli jsme sem za vánoční atmosférou. Nepřemýšlíme o tom, zda je tu toho moc, jediné, co nám vadí, je, že jsou trhy nasáklé punčem víc než my,“ smějí se Češi, které tu potkávám.

Je nejspíš úplně jedno, jak moc teplota klesne a cena punče u stánků stoupne. Letos se pohybuje v přepočtu kolem 90 korun za hrnek. Češi určitě za rok přijedou znovu.


Zvětšit mapu: adventní trh Spittelberg patří k těm vyhlášeným

autor: vob
Spustit audio