Židovské muzeum v Moskvě patří k nejmodernějším na světě – využívá 4D technologii i holografickou expozici

Moskevské Židovské muzeum a centrum tolerance obřím dortem oslavilo pět let své činnosti. Toto zařízení rozhodně nepatří mezi klasická muzea se zaprášenými vitrínami a vybledlými fotografiemi. Naopak se řadí ke špičce současného muzejnictví, a to nejen v Rusku.

Židovské muzeum v Moskvě nepořádá jenom výstavy o historii ruských Židů nebo vědecké konference, ale také zcela praktické přednášky. Třeba ta aktuální seznamuje návštěvníky s recepty židovské kuchyně a jak správně vařit košer.

Naproti sálu lepí děti z kartonu makety domů okolní čtvrti, která byla z velké většiny židovská a v níž se také nachází hlavní synagoga. Snad proto si před lety vybrala federace židovských obcí bývalé autobusové depo jako vhodné sídlo pro židovské muzeum.

Čtěte také

Zážitek pro všechny smysly

Centrem muzea je „štetl“ – židovské městečko z dob carského Ruska. Ale ještě před ním si lidé prohlížejí interaktivní globus, který ukazuje, kam všude po světě se Židé dostali po zboření druhého jeruzalémského chrámu v roce 70 n. l.

Expozice Židovského muzea v Moskvě patří k nejmodernějším muzejnickým projektům posledních let

Uprostřed muzea se v ocelovém koši ukrývá čtyřrozměrné kino, kde vám za deset minut shrnou celý Starý zákon, zažijete spršky vody při potopě, pocítíte některé z egyptských ran a někdo možná i mořskou nemoc. Křesla se totiž s návštěvníky houpou a drncají – proto rychle ven!

Celé muzeum je plně interaktivní a žádné zaprášené vitríny tu nenajdete. Odevšad se ozývají zvuky, třeba hebrejský rozhovor nebo židovské písně. Ze všech obrazovek na vás něco vykukuje, můžete si posedět v synagoze nebo si zajít na návštěvu do typického židovského stavení, kde se vaří polévka, nebo i do bohatších domů.

Čtěte také

Na kávu do Oděsy

Židovské muzeum a centrum tolerance nevypráví pouze příběh o utrpení Židů během holocaustu, ale také o normálním, obyčejném životě lidí, ať už významných, nebo nevýznamných, v průběhu několika století až po dnešek.

Expozice Židovského muzea v Moskvě patří k nejmodernějším muzejnickým projektům posledních let

V jednom ze sálů je možné navštívit virtuální, ale tak trochu i reálnou židovskou kavárnu v Oděse. Usednete k jednomu ze stolků, rozhlédnete se, co se promítá kolem vás, nebo se zadíváte na některou z obrovských fotografií zachycujících atmosféru a tváře lidí té doby.

Retro hologram

Jednou z nejzajímavějších expozic, která využívá i technologie hologramu, zachycuje období 70. a 80. let v Sovětském svazu. Židé tehdy už nebyli zjevně pronásledováni, nicméně skrytě samozřejmě ano.

Čtěte také

V bytě zařízeném dobovým nábytkem spolu rozmlouvají tři hologramy – matka, otec a syn. Ten chce jít ven, ale matka mu říká, že by se měl učit. Syn protestuje, že ostatní se tolik neučí, ale matka mu vysvětluje: „Jestli chceš dostat jedničku, musíš znát desetkrát tolik co ostatní, protože ty jsi Žid!“

autor: mdo
Spustit audio