„Zpívám o utrpení a pláči a ptám se světa: Kde jste?“ říká kurdský bard

Kurdové svádějí už déle než měsíc boj o město Kobani, ležící na syrsko-turecké hranici. Vzdorují přesile bojovníků Islámského státu, kteří z okolních vesnic vyhnali na 180 tisíc lidí. Uprchlíci popisují zvěrstva, která islamističtí radikálové páchají na obyčejných lidech. Mnohem lépe vyzbrojeným islamistům vzdoruje kurdská domobrana.

Pro sousední Turecko jsou to teroristé, pro Kurdy hrdinové. Ještě není jasné, jak zápas o město Kobani dopadne, a jeho obránci se už stávají legendou. A kurdští bardi o nich skládají oslavné písně.

Sedí u stolků, pijí čaj a zpívají

„Byl jsem nedávno na turecko-syrské hranici. Na dohled od Kobani. Viděl jsem tam utrpení, bolest, pláč. O tom zpívám. Obracím se ve své písni na celý svět. Kde jste? Proč dovolíte, aby se tato nespravedlnost, toto násilí dělo?“ ptá se Abdullah – dengbeš, kurdský zpěvák, který svým zpěvem vypráví příběhy, staré i nové. Třeba o hrdinném boji obránců Kobani.

Čtěte také

„Naše země, Kurdistán, je jako ráj. Zahrady, pole, zelené kopce… Chcete, abychom tento pozemský ráj nechali teroristům z Islámského státu? Proto jste potichu? I o tom zpívá moje píseň,“ říká s patrnou výčitkou Abdullah. Sedíme v čajovně v tureckém, respektive kurdském městě Diyabakir, kde se bardi scházejí a předvádějí své umění.

Muži sedí kolem nízkých stolků, lijí do sebe litry silného čaje a zpívají. Někteří z pěvců vypadají jako penzionovaní bankovní úředníci, jiní jako by právě přišli z pole. Když začnou zpívat, nestačím se divit. Ten nejstarší má přitom osmdesát let.

Nejdelší písně zaberou čtyři hodiny

„Existují klasické tradiční písně o bojích Kurdů s otomanskou říší, s tureckou armádou, o bezpráví, o čemkoliv, co se v minulosti stalo… Každou píseň ale zpívá dengbeš trochu po svém, něco si přidá nebo ubere a samozřejmě většinou zpívá svoji melodii,“ vysvětluje Mahmud, majitel zpívající čajovny.

Schází se v čajovně a předvádí své umění

„Byl jsem prostě na místě, a teď se pokouším vybavit si, co všechno jsem viděl. Byl jsem v nemocnicích, kde byli zranění lidé. Zpívám a vzpomínky mi přinášejí na jazyk slova a celé věty,“ popisuje Abdullah, jak vznikla jeho nová píseň o Kobani.

Pokud se bude epos líbit a začnou jej zpívat i jiní bardi, není vyloučeno, že se zařadí mezi už klasické písně, zobrazující kurdskou historii. Prastarou i docela nedávnou.

Čtěte také

Mahmad například složil píseň o vězněném kurdském lídrovi Abdullahovi Ocalanovi, popisuje jeho putování Evropou a světem v roce 1998, kdy jej nechtěl přijmout žádný evropský stát, až jeho letadlo skončilo v Keni, kde byl zatčen a vydán do Turecka.

Jako terorista číslo jedna skončil v doživotním vězení. Odzpívat tento novodobý epos trvá půl hodiny, nejdelší písně však zaberou i čtyři hodiny.

„Dengbeš je způsob, jak se zachovává historická paměť. Pro nás Kurdy, národ, který bojuje přes sto let za svoji existenci, je to mimořádně důležité. Takto zachováváme nejen historii, ale i náš jazyk,“ nastiňuje.

autor: jma
Spustit audio