Zpravodaj Jiří Hošek se loučí s Velkou Británií. Jak na ni bude vzpomínat?

Je to skoro pět a půl roku, co se Český rozhlas rozhodl po mnoha letech obnovit svou londýnskou kancelář. Na post, který bude asi ještě dlouho spojovaný s legendárním Karlem Kynclem, se vydal zpravodaj Jiří Hošek. Samozřejmě netušil, že kromě královnina diamantového jubilea, olympiády a paralympiády, zažije i taková dramata jako referendum o skotské nezávislosti a především o brexitu. Teď se s Velkou Británií loučí, rozhodl se vrátit s rodinou zpátky do Prahy.

Novinářsky nejšťastnější jsem byl ve chvíli, kdy mě respondent vzal do nejintimnějšího prostředí svého mikrosvěta, do takové své „kuchyně“. V případě výtvarnice Míly Fürstové, autorky obalu desky slavné kapely Coldplay, to byla prádelna.

Čtěte také

Setkání, na která se nezapomíná

Někdy jsem cítil lehký neklid, jako třeba v dílně bláznivého vynálezce Colina Furzeho, autora nejrychlejšího kočárku na světě, pojízdného záchodu a člověka, který důchodcům montuje do elektrických nákupních vozítek motor o objemu 125 kubických centimetrů.

Právě pracuje na dalším vylepšení (někdejšího) elektrického vozíku pro seniory

„Jednou mě napadlo namontovat na zadní část skútru plamenomet. Den po experimentu mě zatkla policie, která v novinách našla fotky pětimetrového plamene,“ vyprávěl mi.

„Problém byl v tom, že jsme snímky pořídili tady před domem, aby na fotce bylo vidět srovnání s jinými předměty. Vypadalo to dost vážně, byl jsem obviněný z porušení zákona o střelných zbraních, ale nakonec se všechno vysvětlilo.“

Čtěte také

Někdy dole a někdy nahoře

Jindy člověk o bláznivých věcech jen nenatáčel, ale taky je sám prováděl. Nezapomenu třeba na tréninkovou dávku v šachboxu, tedy sportu, kdy se chvilku hrají šachy a chvilku se boxuje

Čtěte také

Práce britského zpravodaje mě zavedla vysoko do výšky i hluboko pod zem. Potil jsem se v 30stupňovém vedru před porodnicí při narození prince Jiříčka, ale také mrznul na fotbalových stadionech při čekání na nemluvné hvězdy.

Majitel salonu Angus Cundey

Možná nejraději jsem poslouchal zajímavé příběhy zabořený v pohodlné lenošce. Jako v krejčovství Henry Poole v londýnské Savile Row, kam mě usadil jeho majitel Angus Cundey a vyprávěl mi o tom, jak upomínal v roce 1940 Winstona Churchilla, že ještě nezaplatil za poslední obleky. Sir Winston sice záhy zaplatil, ale do krejčovství Henry Poole prý už nikdy nepřišel.

Čtěte také

Nesplněný sen

Hodně mě dojalo setkání se stařičkými bratry Pantonovými, Fredem a Haroldem, kteří zasvětili podzim života restaurování čtyřmotorového bombardéru Avro Lancaster pojmenovaného Just Jane. To všechno na památku bratra Chrise, který padl coby bombardovací letec za druhé světové války.

Jiří Hošek a bombardér typu Lancaster

„Rád bych s naší Just Jane zaletěl nad Berlín, přímo nad Braniborskou bránu. Vím, že si Němci přejí Lancaster vidět. Svrhli bychom náklad květů vlčích máků na znamení toho, že je mír a že jsme teď všichni přáteli. Přesně to bych chtěl udělat,“ svěřil mi Fred Panton.

Čtěte také

Tohle přání se mu bohužel nesplnilo, protože pár týdnů po našem setkání v roce 2013 nečekaně zemřel. Pevně věřím, že si Jaromír Marek, můj nástupce na postu britského zpravodaje, nenechá první let zrestaurovaného bombardéru ujít.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio